Nu de temperaturen dalen, zoeken veel mensen naar manieren om hun energierekening te verlagen zonder dat dit ten koste gaat van hun comfort. Een vaak over het hoofd geziene oplossing ligt in het oordeelkundig gebruik van “wintermodus”-functionaliteit van vensters. Uitleg en advies om het beste uit deze tip te halen.
Wintermodus voor Windows: wat is het?
Deze functie bestaat voornamelijk op ramen met dubbelglas en streeft ernaar hun energieprestaties tijdens de koudste maanden van het jaar te optimaliseren. Het is immers essentieel om uw woning goed te isoleren, zodat u geen energie verspilt aan het onnodig verwarmen van uw interieur.
De wintermodus van ramen bestaat er daarom in om de beglazing zo te oriënteren warmteverlies verminderen en maximaliseer de zonne-input. Concreet resulteert dit in een verschillende positionering van de twee beglazingen: het glas met versterkte thermische isolatie (gecoat glas) moet dan aan de buitenzijde geplaatst worden. Zo wordt het warmteverlies geminimaliseerd, terwijl de warmte van de zon gemakkelijker uw huis binnenkomt en zo uw verwarmingsverbruik wordt verlaagd.
Hoe zet u uw ramen in de wintermodus?
Om van deze functie te kunnen profiteren, is het eerst noodzakelijk Controleer of uw Windows compatibel is. Als u de precieze technische kenmerken van uw ramen niet kent, kunt u via een zoekopdracht op internet of een telefoontje naar de fabrikant informatie verkrijgen. Over het algemeen geeft de aanwezigheid van het woord “Low-E” (voor “lage emissiviteit”) op de beglazing aan dat uw raam profiteert van versterkte thermische isolatie en daarom in de wintermodus kan worden gebruikt.
De ramen moeten dan in de winterstand worden gezet in een paar eenvoudige stappen :
- Verwijder de handgrepen en maak de raamvleugels los om toegang te krijgen tot de beglazing;
- Identificeer de isolerende beglazing (meestal gemarkeerd met een label of gravure) en plaats deze aan de buitenzijde;
- Klem de bladeren opnieuw vast en monteer de handgrepen opnieuw.
Houd er rekening mee dat deze stappen enigszins kunnen variëren, afhankelijk van de raammodellen. Het wordt daarom aanbevolen om de instructies van de fabrikant te raadplegen.
Andere voordelen van de winterraammodus
Naast het verlagen van uw energierekening heeft het overzetten van uw ramen naar de winterstand nog andere voordelen:
- Verbeterd thermisch comfort: Een geoptimaliseerde warmteverdeling helpt koude tocht bij ramen te voorkomen en verhoogt daardoor uw binnencomfort;
- Vochtreductie: Door de temperatuurverschillen tussen de beglazingen te verkleinen, helpt de wintermodus de condensatie te beperken, wat schimmelproblemen en schade aan de behuizing kan veroorzaken;
- Bescherming tegen ultraviolette (UV) straling: Isolerende beglazing blokkeert ook een deel van de UV-straling van de zon. Aanzienlijke bescherming om uw meubels en kostbare voorwerpen te beschermen tegen de schadelijke effecten van deze straling.
Denk ook eens aan de zomerstand van je ramen
Omgekeerd, wanneer de zonnige dagen terugkeren en de temperaturen stijgen, is het belangrijk om dat ook te doen overweeg om uw ramen in de zomermodus te zetten. Deze handeling bestaat eenvoudigweg uit het omkeren van de positie van de beglazing om te profiteren van de tegenovergestelde kenmerken: maximale frisheid binnen behouden en tegelijkertijd profiteren van natuurlijk licht zonder oververhitting.
Het intelligente gebruik van de winter- en zomermodus van uw ramen biedt u optimaal comfort in alle seizoenen, terwijl uw energierekening tot een minimum wordt beperkt. Een weinig bekende oplossing die daarom verdient te worden overgenomen!
Zorg voor uw ramen om hun efficiëntie te maximaliseren
Om het maximale uit de wintermodus van uw ramen te halen, kunt u een paar eenvoudige stappen ondernemen:
- Optimaliseer helderheid: Aarzel niet om tijdens zonnige uren de luiken en gordijnen wijd open te zetten om optimaal van de vrije zonnestralen te genieten;
- Sluit de gordijnen ’s nachts: Dikke gordijnen dienen ook als thermische isolatie, dus het is raadzaam om ze in het donker te sluiten om maximale warmte binnen te houden;
- Controleer de verbindingen en ventilatie: Zorg ervoor dat de raamafdichtingen in goede staat zijn en dat de ventilatiesystemen goed zijn afgesteld om luchtlekken en energieverlies te voorkomen.