YouTube onthult revolutionaire kunstmatige intelligentie die beroemde zangers kan imiteren

Myla Aksentijevic

Kunstmatige intelligentie blijft vooruitgang boeken en verrast met zijn mogelijkheden. Onlangs presenteerde het online videoplatform YouTube zijn nieuwe creatie: een kunstmatige intelligentie die de stemmen en stijlen van beroemde zangers perfect kan imiteren. Een terugblik op deze innovatie die de muziekwereld wel eens zou kunnen opschudden.

Een adembenemende technologische vooruitgang

De afgelopen jaren heeft automatisch leren (of machinaal leren) machines in staat gesteld zichzelf te verbeteren zonder menselijke tussenkomst. Het muziekveld is niet immuun voor deze evolutie, zoals blijkt uit dit door YouTube ontwikkelde project:

  1. Indrukwekkend realistische gesynthetiseerde stemmen – deze AI kan met ongelooflijke precisie reproduceren de vocale bijzonderheden en nuances die specifiek zijn voor elke artiest.
  2. Leren op basis van duizenden nummers – om deze prestatie te bereiken analyseerde het algoritme een groot aantal nummers van elke zanger om hun stijl te begrijpen en te imiteren.
  3. Directe aanpassing – met behulp van deze gegevens is het voor kunstmatige intelligentie mogelijk om zeer snel imitaties te bedenken, zonder dat dit uren werk vergt.

Op weg naar het creëren van nieuwe virtuele samenwerkingen?

Dankzij deze technologie konden fans toegang krijgen tot nieuwe, originele creaties van hun favoriete artiesten. Het zou inderdaad interessant zijn om je dat voor te stellen samenwerkingen tussen overleden zangers en huidige artiestenals een virtueel duet tussen Amy Winehouse en Bruno Mars.

YouTube onthult revolutionaire kunstmatige intelligentie die beroemde zangers kan imiteren
YouTube onthult revolutionaire kunstmatige intelligentie die beroemde zangers kan imiteren

Kunnen we concerten bijwonen met hologrammen?

Deze innovatie zou ook de deur kunnen openen voor een heropleving op concertgebied. Door deze kunstmatige intelligentie te combineren met hologrammen die het uiterlijk van kunstenaars reproduceren, zouden we misschien nieuwe shows kunnen bijwonen met onze idolen uit het verleden en het heden. De combinatie van deze twee technologieën zou aanleiding kunnen geven tot volledig innovatieve en meeslepende muzikale ervaringen.

Meerdere toepassingen voor de muziekindustrie

Nasynchronisatie in het Frans, een interessante mogelijkheid

Naast het imiteren van stijlen en stemmen, kan deze kunstmatige intelligentie ook worden gebruikt voor nasynchronisatie in vreemde talen. Een Engelstalig liedje zou dus kunnen aangepast met perfecte synchronisatie in het Frans, met behoud van de vocale en stilistische kwaliteit van de oorspronkelijke artiest. Een pluspunt voor alle muziekliefhebbers die de tekst van hun favoriete liedjes willen begrijpen!

Optimaliseer advertentiecampagnes met gepersonaliseerde afspeellijsten

Merken zouden van deze technologie kunnen profiteren door dit aan te bieden interactieve muziekadvertenties, met de mogelijkheid voor gebruikers om hun favoriete artiest uit een lijst te kiezen. De kunstmatige intelligentie zou dan passende muziek genereren, in de stijl van de geselecteerde artiest. Dit idee van keuzevrijheid zou reclamecampagnes leuker en plezieriger kunnen maken voor de consument, en merken in staat stellen een breder publiek te bereiken.

Welke toekomst voor imitatorzangers?

Deze technologische prestatie roept ook enkele vragen op over de toekomst van artiesten die gespecialiseerd zijn in het imiteren van de stemmen van beroemde zangers. Als we in het bijzonder denken aan de komieken die dankzij deze imitaties carrière maken, is het legitiem om ons af te vragen welke impact deze vooruitgang zal hebben op hun beroep.

Vanuit ethisch perspectief zouden sommigen dit gebruik van kunstmatige intelligentie ook kunnen bekritiseren als potentieel schadelijk voor het werk van de oorspronkelijke makers. Je kunt je inderdaad afvragen of de democratisering van dit soort technologie zou een bepaald artistiek ‘klonen’ niet aanmoedigenwat uiteindelijk de diversiteit van de muziekproductie kan verarmen.

Prachtige demonstraties met artiesten als T-Pain, Demi Lovato en Sia

Om de creatie ervan onder de aandacht te brengen, heeft YouTube al verschillende overtuigende demonstraties van zijn kunstmatige intelligentie aangeboden. Onder de met succes gereproduceerde artiesten bevinden zich onder meer T-Pain, Demi Lovato en Sia, wier stemfans zich nauwelijks zullen kunnen onderscheiden van die gegenereerd door de AI.

Dergelijke demonstraties hebben zeker de nieuwsgierigheid gewekt van het publiek en professionals in de muziekindustrie, die de evolutie van deze nieuwe technologie en de potentiële toekomstige toepassingen ervan op de voet volgen.

YouTube, een grote speler op het gebied van kunstmatige intelligentie

Deze innovatie is niet de eerste voor YouTube, dat de afgelopen jaren al flink heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Door zichzelf te positioneren als een hoofdrolspeler in dit voortdurend evoluerende universumbevestigt het platform daarmee zijn wens om voorop te blijven lopen op technologisch gebied en zijn gebruikers steeds talrijkere en efficiëntere diensten te blijven aanbieden.

Startpagina » Blog » YouTube onthult revolutionaire kunstmatige intelligentie die beroemde zangers kan imiteren