WhatsApp: de feilloze methode om een ​​foto te versturen zonder kwaliteitsverlies

Myla Aksentijevic

Ben je gefrustreerd door het kwaliteitsverlies bij het verzenden van een foto op WhatsApp? Geen paniek ! Hier vindt u een handleiding waarmee u uw foto’s kunt verzenden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Beeldcompressie op WhatsApp begrijpen

Om een ​​snelle upload- en downloadsnelheid te garanderen, comprimeert WhatsApp afbeeldingen voordat ze worden verzonden. Helaas schaadt deze compressie de kwaliteit van de verzonden afbeelding aanzienlijk, vooral als deze rijk is aan details en kleuren.

Deze compressie wordt voornamelijk gedaan om twee redenen:

 • Om het mobiele dataverbruik of Wi-Fi-dataverbruik van gebruikers te beperken;
 • Om het proces van het verzenden en ontvangen van afbeeldingen te versnellen.

Maar hoe kunnen we dan voorkomen dat onze kostbare foto’s beschadigd raken door WhatsApp-compressie?

WhatsApp: de feilloze methode om een ​​foto te versturen zonder kwaliteitsverlies
WhatsApp: de feilloze methode om een ​​foto te versturen zonder kwaliteitsverlies

Gebruik de optie “Document” om de kwaliteit van uw foto’s te behouden

Wanneer je een foto op WhatsApp wilt versturen, kies je meestal simpelweg voor het bijlagepictogram (in de vorm van een paperclip) en kies je vervolgens voor de optie ‘Galerij’. Als u echter de oorspronkelijke kwaliteit van uw afbeelding wilt behouden, moet u in plaats daarvan de optie “Document” gebruiken.

Lees ook :   WhatsApp: verberg je vergrendelde gesprekken nog beter met deze functie

Hier leest u hoe u het moet doen:

 1. Open het gesprek met de contactpersoon naar wie u de foto wilt sturen;
 2. Klik op het paperclippictogram om een ​​bijlage toe te voegen;
 3. Kies “Document” in plaats van “Galerij; »
 4. Selecteer de optie “Bladeren door andere documenten…” als uw afbeelding niet in de automatische suggesties staat;
 5. Navigeer naar de fotobibliotheek op uw apparaat en selecteer de ongecomprimeerde foto die u wilt verzenden;
 6. Bevestig het verzenden. Je foto wordt dan zonder compressie verzonden, waardoor de originele kwaliteit behouden blijft.

Aandacht : Het is belangrijk op te merken dat het verzenden van foto’s als document het mobiele datagebruik of Wi-Fi-datagebruik kan verhogen omdat de bestanden groter zijn. Bovendien zal het waarschijnlijk iets langer duren om door de ontvanger te downloaden.

Best practices voor het behoud van de kwaliteit van uw afbeeldingen wanneer u deze via WhatsApp verzendt

Nu u weet hoe u een foto kunt verzenden zonder de kwaliteit ervan te verliezen, volgen hier enkele aanvullende aanbevelingen om het delen van uw afbeeldingen zo goed mogelijk te optimaliseren:

Kies de juiste formaten

Niet alle afbeeldingsformaten zijn gelijk: sommige behouden details en kleurkwaliteit beter dan andere. Formaten zoals JPEG en PNG worden vaak gebruikt op WhatsApp, maar wees voorzichtig met de compressie van het JPEG-formaat, omdat dit gegevensverlies kan veroorzaken:

 • JPEG : Dit formaat is heel gebruikelijk voor foto’s, omdat het een goed compromis biedt tussen beeldkwaliteit en bestandsgrootte. De compressiemethode kan echter kwaliteitsverlies veroorzaken.
 • PNG : Om meer details te behouden bij het verzenden van een afbeelding, kunt u het beste het PNG-formaat gebruiken. Het behoudt een betere kwaliteit dan JPEG, maar produceert grotere bestanden.
Lees ook :   WhatsApp: verberg je vergrendelde gesprekken nog beter met deze functie

Stuur afbeeldingen met de juiste resolutie

Houd er rekening mee dat niet iedereen uw afbeeldingen op schermen met dezelfde resolutie bekijkt. Daarom kunt u uw afbeeldingen het beste verzenden met een resolutie die geschikt is voor gangbare schermen:

 • Voor foto’s gemaakt met een smartphone of bedoeld om voornamelijk op mobiel te bekijken, zou een resolutie van 72 dpi (Dots Per Inch) voldoende moeten zijn.
 • Als u een foto verzendt die voornamelijk bedoeld is om te worden afgedrukt of bekeken op een groot scherm, is een resolutie van 150 dpi of 300 dpi geschikter.

Pas uw camera-instellingen aan om de noodzaak van daaropvolgende compressies te verminderen

Om foto’s te maken die al zijn geoptimaliseerd voor verzending naar WhatsApp, kun je je camera-instellingen aanpassen:

Gebruik de juiste resolutie

Moderne smartphones maken foto’s met een zeer hoge resolutie, vaak hoger dan wat nodig is voor weergave op het scherm. Door de resolutie van de gemaakte foto’s te verlagen, beperkt u dus de noodzaak van daaropvolgende compressies en zorgt u ervoor dat uw afbeeldingen correct worden weergegeven op de schermen van uw ontvangers.

Activeer de modus “Opslagoptimalisatie” of “Gegevensbesparing”.

Sommige camera-apps bieden een modus voor het maken van foto’s die zijn geoptimaliseerd voor verzending via berichtenapps. Controleer uw app-opties en schakel deze functie in, indien beschikbaar. Deze stap maakt het gemakkelijker om foto’s te verzenden zonder overmatig kwaliteitsverlies, terwijl uw mobiele dataverbruik behouden blijft.

Lees ook :   WhatsApp: hoe voorkom je dat je moet betalen? "Google Eén" om uw gegevens op te slaan?

Door deze tips te volgen, kunt u nu uw foto’s op WhatsApp verzenden zonder dat de kwaliteit ervan afneemt en zo uw dierbare herinneringen in de best mogelijke omstandigheden delen met uw dierbaren. Of het nu gaat om vakantiefoto’s, foto’s gemaakt tijdens een speciale gebeurtenis of zelfs creatieve montages: door de originele kwaliteit van de beelden te respecteren, kunt u optimaal profiteren van uw gedeelde foto’s.

Startpagina » Blog » WhatsApp: de feilloze methode om een ​​foto te versturen zonder kwaliteitsverlies