Waarom likken honden hun baasjes?

Myla Aksentijevic

Als u een hond heeft, heeft u ongetwijfeld al eens met dit fenomeen te maken gehad: uw hond lijkt er veel plezier in te hebben uw hand, gezicht of zelfs voeten te likken. Als sommigen het als een teken van genegenheid zien, is het gepast om vraagtekens te zetten bij de werkelijke redenen die onze viervoeters ertoe aanzetten dit gedrag over te nemen.

Een erfenis van voorouderlijk gedrag

Eén mogelijke verklaring ligt in de oorsprong van onze hondengenoten. Inderdaad, honden stammen af ​​van wolvenen hoewel ze al duizenden jaren gedomesticeerd zijn, behouden ze nog steeds bepaalde gewoonten die ze van hun wilde voorouders hebben geërfd.

De zoektocht naar voedsel

Welpen die niet kunnen jagen, zijn voor hun voedsel volledig afhankelijk van hun ouders. Dus wanneer een volwassene terugkeert naar het nest nadat hij een prooi heeft gevangen, komen de jongen hem rond de mond likken. Dit gedrag moedigt de wolf aan om het ingenomen voedsel uit te braken, waardoor de jongen zich kunnen voeden. Het is daarom mogelijk dat honden deze actie vandaag de dag nog steeds waarnemen als een vorm van roep om voedsel.

Sociale taal

Bij wolven kan, net als bij honden, het likken van een mededier ook een manier zijnuitdrukkelijke onderwerping en respect jegens een dominant individu. Een hond die zijn baas likt, vertoont dus ook gedrag dat hij heeft geërfd van zijn verwantschap met wolven.

Waarom likken honden hun baasjes?
Waarom likken honden hun baasjes?

Emotionele motivaties

Een andere factor die dit gedrag bij onze viervoeters kan verklaren, is hun behoefte aan sterke emotionele banden met de mensen om hen heen.

Genegenheid en een gevoel van veiligheid

Likken wordt vaak gezien als een teken van genegenheid of vertrouwen van honden naar hun baasjes. Het moet gezegd worden dat likken en gelikt worden voor hen vergelijkbaar zou zijn met een knuffel en een gevoel van welzijn en geborgenheid zou opwekken. Door zich met deze activiteit bezig te houden, zouden ze daarom proberen hun banden met ons te versterken, zodat ze zich zelfverzekerd en beschermd kunnen voelen.

De zoektocht naar aandacht

In sommige gevallen kan een hond ook zijn baasje likken om dat te doen aandacht of interactie vereisen. Als u de neiging heeft om positief te reageren wanneer uw huisdier u overlaadt met “kusjes”, kan hij dit gebaar associëren met een beloning en dit gedrag vaker herhalen om nog meer aandacht en knuffels te krijgen.

Meer praktische motivaties

Nu we de evolutionaire en emotionele redenen hebben onderzocht waarom honden hun baasjes likken, is het tijd om naar meer nuchtere oorzaken te kijken.

Smaak

Dit lijkt misschien verrassend, maar honden genieten misschien gewoon van de smaak van de menselijke huid. Onze huid produceert van nature zout en andere chemicaliën die smaken creëren die onze hondenvrienden onweerstaanbaar vinden. Deze verklaring kan vooral gelden als een hond je voeten likt na een lange dag in gesloten schoenen.

Verveling en stress

Ten slotte kan een hond die je zonder duidelijke reden verwoed begint te likken, eenvoudigweg een prooi zijn verveling of stress. In deze gevallen kan het likken van de eigenaar een geruststellende en rustgevende bezigheid voor hem zijn. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat u ze meer mentale en fysieke stimulatie geeft, bijvoorbeeld in de vorm van spelletjes, wandelingen of het leren van nieuwe commando’s.

Hoe te reageren op dit gedrag?

Zoals we hebben gezien, kunnen de motivaties achter het likken van honden zeer gevarieerd zijn. Als dit gedrag u echter niet hindert en geen enkel risico voor uw gezondheid oplevert, hoeft u er niet mee te stoppen. Aan de andere kant, als je met deze gewoonte wilt stoppenhier zijn een paar tips:

  • Beloon dit gedrag niet: vermijd het aaien of prijzen van uw hond wanneer hij u likt, dit kan zijn slechte gewoonten versterken.
  • Leid zijn aandacht af met een speeltje, iets lekkers of een eenvoudig commando dat hij moet volgen.
  • Toon geduld en doorzettingsvermogen: het kan zijn dat de eerste resultaten even op zich laten wachten, maar na verloop van tijd zal uw hond begrijpen dat deze actie niet langer de verwachte reactie oplevert.

Hoewel er meerdere redenen kunnen zijn waarom honden hun baasjes likken, zijn ze meestal geworteld in natuurlijke instincten en fundamentele emotionele behoeften. Als u geen last heeft van dit gedrag, kan het zelfs de band tussen u en uw dier versterken.

Startpagina » Blog » Waarom likken honden hun baasjes?