SIM-swapping uitgelegd: deze cyberaanval die bankrekeningen leegmaakt, begrijpen en tegengaan

Myla Aksentijevic

DE SIM-wisselen is een geavanceerde hacktechniek die zich voornamelijk richt op financiële transacties en bankrekeningen. Deze frauduleuze praktijk houdt in dat het telefoonnummer van een slachtoffer wordt gekaapt om het aan een nieuwe simkaart te koppelen, waardoor hackers toegang krijgen tot de gegevens en online accounts van hun doelwit en deze kunnen controleren. In dit artikel zullen we de mechanismen van SIM-swapping, de gevolgen ervan, en de middelen om je tegen dit soort bedreigingen te beschermen, ontleden.

Hoe werkt SIM-swap?

Het simwisselproces omvat doorgaans twee belangrijke stappen: social engineering en manipulatie van de simkaart.

Social engineering: het misleiden van slachtoffers of exploitanten

Deze eerste stap bestaat uit het verzamelen van zoveel mogelijk gevoelige informatie over het slachtoffer uit sociale netwerken, forums of zelfs lijsten die na lekken illegaal op internet circuleren. Hackers kunnen ook gebruik maken van phishing door valse e-mails te sturen waarin de ontvangers worden misleid om hun vertrouwelijke gegevens te delen.

Met deze informatie in de hand slagen de hackers erin zich als doelwit voor te doen door contact op te nemen met hun mobiele operator. Vervolgens veinzen ze een voorwendsel (diefstal of verlies van de telefoon, storing) om een ​​nieuwe simkaart te verkrijgen die is gekoppeld aan het telefoonnummer en de mobiele diensten van het slachtoffer.

SIM-swapping uitgelegd - begrijp en ga deze cyberaanval tegen die bankrekeningen leegmaakt
SIM-swapping uitgelegd – begrijp en ga deze cyberaanval tegen die bankrekeningen leegmaakt

De simkaart manipuleren: controle over de accounts overnemen

Eenmaal in het bezit van de nieuwe simkaart kunnen hackers de oude simkaart activeren en de gegevens van het slachtoffer daarop overbrengen. Dankzij deze operatie hebben ze nu toegang tot oproepen, sms-berichten, authenticatiecodes en andere communicatie die aan hun doelwit zijn gericht.

Met al deze elementen tot hun beschikking kunnen hackers wachtwoorden voor bank- of e-mailaccounts opnieuw instellen, frauduleuze transacties uitvoeren, persoonlijke en professionele informatie exfiltreren of zelfs de identiteit van het slachtoffer overnemen.

Wat zijn de gevolgen van sim-swapping?

De gevolgen van een SIM-swapping-aanval zijn talrijk en kunnen verwoestend zijn:

  • Schending van de privacy : Slachtoffers zien hun persoonlijke en privégegevens (contacten, foto’s, berichten, enz.) openbaar worden gemaakt zonder de minste mogelijkheid om in te grijpen.
  • Identiteitsdiefstal : Hackers kunnen zich bijvoorbeeld als doelwit voordoen bij hun contacten of bevoegde autoriteiten, wat zowel juridische als financiële gevolgen kan hebben.
  • Geld diefstal: Toegang tot bankrekeningen stelt hackers in staat frauduleuze transacties uit te voeren voor hun eigen winst.
  • Reputatie: Vooral in de professionele context kunnen slachtoffers aanzienlijke imagoschade oplopen van hun naasten en hun werkgever.
SIM-swapping uitgelegd: deze cyberaanval die bankrekeningen leegmaakt, begrijpen en tegengaan
SIM-swapping uitgelegd: deze cyberaanval die bankrekeningen leegmaakt, begrijpen en tegengaan

Hoe bescherm je jezelf tegen sim-swapping?

Verschillende voorzorgsmaatregelen helpen de risico’s die gepaard gaan met sim-swapping te verminderen:

Dubbele authenticatie instellen

Om de veiligheid van uw accounts te vergroten, is het inschakelen van tweestapsverificatie een essentiële maatregel. Deze methode voegt een extra beveiligingslaag toe bij het authenticeren bij een dienst of het wijzigen van een wachtwoord. Idealiter geeft u de voorkeur aan het gebruik van speciale applicaties (zoals Google Authenticator) in plaats van het verzenden van codes per sms.

Bescherming van persoonlijke gegevens

U moet waakzaam zijn over de informatie die op internet wordt gedeeld en vermijden dat gevoelige gegevens zoals uw e-mailadres, geboortedatum of telefoonnummer openbaar worden gemaakt. Reageer ook nooit op e-mails waarin u wordt gevraagd vertrouwelijke informatie te bevestigen of te verstrekken.

Houd uw smartphone up-to-date

Updates voor uw telefoon bevatten vaak beveiligingspatches die u helpen beschermen tegen cyberaanvallen. Het is daarom van cruciaal belang om uw applicaties en besturingssysteem up-to-date te houden.

Neem contact op met uw operator

U kunt uw mobiele provider vragen om extra beveiliging in te stellen om uw nummer te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld een pincode zijn die u moet opgeven of een geheime vraag die u moet beantwoorden om wijzigingen aan uw telefoonlijn door te voeren.

Wees alert op waarschuwingssignalen

Als u geen sms-berichten of oproepen meer ontvangt, of als uw telefoon de melding “Geen service” weergeeft, kan dit een indicatie zijn dat uw simkaart is gehackt. Neem in dit geval onmiddellijk contact op met uw operator om de situatie te controleren en eventueel de nieuwe simkaart te blokkeren.

Startpagina » Blog » SIM-swapping uitgelegd: deze cyberaanval die bankrekeningen leegmaakt, begrijpen en tegengaan