Rits zit vast? Hier zijn 3 verrassende tips om hem te ontgrendelen zonder hem kapot te maken!

Myla Aksentijevic

We kennen allemaal die frustrerende momenten waarop onze rits niet meer wil bewegen en ons ervan weerhoudt een kledingstuk of een tas correct te gebruiken. Geen paniek, vandaag bieden we je 3 tips die je helpen als je rits geblokkeerd is. Dus pak je potloden, strijkijzer en droge zeep en ontdek hoe je deze beroemde sluiting weer functioneel kunt maken zonder hem te beschadigen.

Tip #1: papierpotlood

Een van de eenvoudigste en meest effectieve oplossingen voor het deblokkeren van een hardnekkige rits is het gebruik van een papier potlood. Dankzij het grafiet met smerende eigenschappen zal het het glijden van de ritssluiting aanzienlijk vergemakkelijken. Hier leest u hoe u het moet doen:

 1. Neem een ​​goed geslepen potlood om een ​​fijne en scherpe stift te krijgen.
 2. Wrijf dit laatste zachtjes in de tanden ritssluiting geblokkeerd.
 3. Probeer vervolgens de ritssluiting te manipuleren om deze te ontgrendelen.
 4. Herhaal de handeling totdat de rits soepel beweegt.
Lees ook :   De 5 beste tips om ten volle van je pensioen te genieten zonder de bank kapot te maken

In de meeste gevallen is deze methode voldoende om het probleem op te lossen en te voorkomen dat u uw ritssluiting kapot maakt.

Tip #2: droge zeep of kaarsvet

Als de potlood- en papiertechniek niet werkt, kun je het ook proberen droge zeep of kaarsvet. Beide producten hebben eigenschappen die vergelijkbaar zijn met grafiet en zorgen ervoor dat de rits over de tanden glijdt. Hier leest u hoe u het moet doen:

 1. Wrijf droge zeep of kaarsvet lichtjes en voorzichtig rechtstreeks op het geblokkeerde gedeelte van de ritstanden.
 2. Probeer vervolgens de rits voorzichtig te bewegen om te zien of deze gemakkelijk ontgrendelt.
 3. Herhaal de handeling indien nodig totdat u een bevredigend resultaat verkrijgt.

Deze methode kan bijzonder effectief zijn als de oorzaak van de verstopping te wijten is aan een gebrek aan smering tussen de ritstanden.

Rits zit vast? Hier zijn 3 verrassende tips om hem te ontgrendelen zonder hem kapot te maken!
Rits zit vast? Hier zijn 3 verrassende tips om hem te ontgrendelen zonder hem kapot te maken!

Tip nr. 3: de speciale smeerspray voor ritsen

Voor situaties waarin geen van de voorgaande methoden overtuigende resultaten heeft opgeleverd, kunt u het beste een product gebruiken dat speciaal is ontworpen om vastzittende ritsen te verhelpen: de speciale smeerspray voor ritsen. Het is verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels en brengt uw rits binnen enkele ogenblikken weer tot leven:

 1. Koop een speciale ritssmeerspray bij een doe-het-zelfzaak of een winkel voor huishoudelijke artikelen.
 2. Spuit een kleine hoeveelheid van het product op het geblokkeerde deel van de ritstanden en volg hierbij de gebruiksaanwijzingen aangegeven door de fabrikant.
 3. Behandel de ritssluiting meerdere keren zodat het product correct wordt verdeeld en uiteindelijk de ritssluiting wordt ontgrendeld.
Lees ook :   De 5 geheimen van de Japanners om zonder moeite en zonder diëten slank te blijven

Houd er echter rekening mee dat het gebruik van deze producten met voorzichtigheid moet gebeuren op bepaalde materialen, zoals leer of kwetsbaar textiel, om beschadiging ervan te voorkomen.

Bij aanhoudende verstopping: neem contact op met een professional

Als uw rits ondanks al uw pogingen en nauwgezette toepassing van de hierboven genoemde tips echter nog steeds vastzit, is het misschien tijd om professionele interventie te overwegen. Je kan gaan naar een kleermaker of schoenmaker, die uw rits kan repareren of vervangen, afhankelijk van de ernst van het probleem. Houd er rekening mee dat het vaak beter is om dit soort service aan te vragen dan het risico te lopen uw kledingstuk of accessoire verder te beschadigen door het zelf te proberen te repareren.

Het laatste woord: voorkomen in plaats van genezen

Ten slotte is het altijd beter om te leren hoe goed onderhouden uw ritsen om te voorkomen dat ze vast komen te zitten. Enkele adviezen zijn daarom op hun plaats:

 • Vergeet niet om regelmatig de staat van de tanden te controleren en eventueel vuil te verwijderen dat zich daar kan ophopen.
 • Lucht uw kleding en accessoires uit om het risico op vocht en roest op metalen sluitingen te verminderen.
 • Smeer je ritsen af ​​en toe in met grafiet of smeerspray, zodat ze makkelijker glijden.
 • Ga voorzichtig om met het treklipje om vervorming of schade aan de tanden, bronnen van toekomstige verstoppingen, te voorkomen.
Lees ook :   Elimineer braamstruiken effectief met natuurlijke oplossingen

Door deze paar eenvoudige aanbevelingen op te volgen, kunt u een lange levensduur van uw ritsen garanderen en de kans dat ze in de toekomst vastlopen aanzienlijk verkleinen.

Startpagina » Blog » Rits zit vast? Hier zijn 3 verrassende tips om hem te ontgrendelen zonder hem kapot te maken!