Padel Racket
Je gaat padellen; welk racket koop je dan?
Met meer dan 150 merken is het een heuse speurtocht om een geschikt padelracket te vinden. En zeker als je de sport nog nooit hebt beoefend, weet je niet waar je op moet letten. We geven je graag wat meer uitleg om je zoektocht wat te vergemakkelijken. Er zijn verschillende soorten padelrackets. Hierbij zijn een viertal zaken van belang: gewicht, dikte, framemateriaal en de vorm.
Gewicht
De meeste rackets hebben een gewicht van 365 tot 395 gram. Bij de onderste grens heb je meer wendbaarheid en minder snel last van de armspieren, terwijl je bij de zwaardere rackets meer kracht kan zetten. Bovendien hebben deze zwaardere rackets een betere kwaliteit. Als beginner start je met een lichter racket; als expert kies je voor een hoger gewicht.
Dikte
Voor toernooien mag het racket een maximale dikte hebben van 38 mm. Als expert ga je voor 38 mm. Als beginner is zo’n 36 mm een goede keuze.
Framemateriaal
Het frame van een padel racket wordt steeds gemaakt uit koolstof met andere materialen als glasvezel, kevlar, grafeen of titanium. Voor een beginner kan glasvezel volstaan, een licht en goedkoop racket maar niet heel sterk. Experts kiezen voor een van de andere materialen.
Vorm
Als we naar de vorm kijken, zijn er verschillende soorten padelrackets te onderscheiden, terwijl er ook hybride modellen verkrijgbaar zijn. Het is dus niet helemaal juist om de soorten padel rackets enkel op basis daarvan te onderscheiden.
Ronde padelrackets
Een padelracket met ronde vorm is een ideaal racket voor beginnende spelers
die op zoek zijn naar controle. Deze rackets bieden een zeer brede ‘sweet spot’, zijn meestal perfect uitgebalanceerd en hebben een zwaartepunt dat over het algemeen dicht bij de arm ligt. Hierdoor krijg je meer precisie in je slagen. Dat maakt het voor beginnende spelers eenvoudiger om nauwkeurig ballen te spelen.
Traanvormige padelrackets
Deze rackets hebben de vorm van een druppel water en bieden de beste verhouding tussen controle en kracht. Doordat ze een perfecte controle-/vermogen-balans bieden, is dit het meest voorkomende racket bij allerlei type spelers. Bij dit padelracket bevindt zich het gewicht mooi in het centrum. Daarom zijn deze soorten padelrackets vooral heel populair onder de beginners en amateurs. Het is een goed instapmodel om later over te schakelen op diamantvormige soorten padel rackets.
Diamantvormige padelrackets
Deze soorten padelrackets hebben een kleinere sweet spot die zich ook hoger bevindt. Aan de bovenkant van het racket is er extra gewicht waarmee je zware smashes slaat, maar het maakt het wel iets lastiger om nauwkeurige ballen te spelen. Hierdoor zijn deze soorten padelrackets vooral geschikt voor gevorderde spelers en experts.
Hybride padelrackets
De hybride soorten padelrackets zijn vrij recente soorten padel rackets. Ze combineren eigenschappen van andere soorten padelrackets in één enkel ontwerp. Er zijn zeker degelijke modellen te vinden, maar er zijn er ook die er vooral in slagen om de minpunten te combineren. Hier is aldus enige voorzichtigheid op zijn plaats.