Om beter te kunnen slapen, moet je deze paar slechte eetgewoonten veranderen

Myla Aksentijevic

De kwaliteit van onze slaap hangt vaak af van onze eetgewoonten. We weten allemaal dat een slechte nachtrust rampzalige gevolgen kan hebben voor onze dag en voor onze gezondheid in het algemeen. Om onze slaap te optimaliseren, is het daarom essentieel om goede voedingsgewoonten aan te nemen..

Let op uw cafeïne-inname

Cafeïne zit in veel dranken, waaronder koffie, thee en sommige energiedrankjes. Het staat bekend om zijn stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel, waardoor het in slaap vallen kan worden vertraagd en de slaapduur kan worden verkort.

Beperk de cafeïneconsumptie aan het eind van de dag

De eerste tip is simpel: beperk je cafeïneconsumptie aan het eind van de dag. Omdat cafeïne een stimulerend effect heeft, kan het je slaap verstoren als je het na 17.00 uur consumeert. Drink daarom bij voorkeur groene thee of kruidenthee zonder cafeïne bij de avondmaaltijd of als u een warme drank nodig heeft voordat u gaat slapen.

Lees ook :   Kan de maan onze slaap echt beïnvloeden? Dit is wat de wetenschap onthult

Ken andere bronnen van cafeïne

Veel voedingsmiddelen bevatten ook cafeïne, ook al smaken ze er niet per se naar. Pure chocolade en sommige medicijnen kunnen bijvoorbeeld grote doses van deze stof bevatten. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op uw totale cafeïneconsumptie en er rekening mee te houden in uw eetgewoonten om negatieve effecten op de slaap te voorkomen.

Om beter te kunnen slapen, moet je deze paar slechte eetgewoonten veranderen
Om beter te kunnen slapen, moet je deze paar slechte eetgewoonten veranderen

Vermijd ’s avonds te vet, te zoet of te zout te eten

Om goed te slapen, is het ook raadzaam om tijdens de avondmaaltijd te letten op het soort voedsel dat u consumeert. Voedingsmiddelen met veel vet, suiker of zout kunnen onze slaap verstoren en ervoor zorgen dat we ’s nachts wakker worden.

De balans tussen lichtheid en verzadiging

Je moet een goed evenwicht vinden tussen lichtheid om gemakkelijker in slaap te vallen en een zekere verzadiging om trek in de nacht te voorkomen. Geef de voorkeur aan eenvoudige gerechten op basis van groene groenten en magere eiwitten (gevogelte, vis) en begeleid ze met zetmeelrijk voedsel zoals rijst, pasta of aardappelen om een ​​zekere verzadiging te verkrijgen zonder uw spijsvertering te belasten.

Pas op voor kruiden, die de slaap kunnen verstoren

Als u ten slotte een liefhebber bent van gekruid voedsel, moet u er rekening mee houden dat dit ook invloed kan hebben op uw slaap. Bepaalde kruiden bevorderen de productie van lichaamswarmte en verhogen de stofwisseling, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen. Het wordt daarom aanbevolen om het gebruik ervan tijdens de avondmaaltijd te matigen.

Lees ook :   Kun je 's avonds een banaan eten om beter te slapen?

Drink voldoende water gedurende de dag

Hydratatie is een essentieel element om een ​​goede slaapkwaliteit te garanderen. Als u overdag niet voldoende water drinkt, kan dit ertoe leiden dat u ’s nachts wakker wordt van de dorst en daardoor uw slaap verstoort.

Verdeel uw waterverbruik over de dag

Om deze ongemakken te voorkomen, is het raadzaam om gedurende de dag regelmatig water te drinken en niet alleen tijdens de maaltijden. Hierdoor kunt u een optimale hydratatie behouden en het risico minimaliseren dat u ’s nachts wakker wordt als gevolg van uitdroging.

Pas op voor diuretische dranken voordat u naar bed gaat

Sommige dranken kunnen echter een diuretisch effect hebben, wat betekent dat ze de urineproductie verhogen en daardoor ’s nachts drang kunnen veroorzaken. Dit is met name het geval voor koffie, thee, bepaalde kruidentheeën en frisdranken. Probeer dus de consumptie ervan aan het einde van de avond te beperken om de kwaliteit van uw slaap te behouden.

Eet licht en op vaste tijden

Om gemakkelijk in slaap te vallen en van een goede nachtrust te genieten, wordt aanbevolen om op regelmatige tijdstippen te eten en ’s avonds de voorkeur te geven aan lichte maaltijden. Een te grote maaltijd kan het inslapen vertragen en slaapstoornissen veroorzaken.

Lees ook :   Kun je 's avonds een banaan eten om beter te slapen?

Respecteer je biologische klok

Ons lichaam wordt gereguleerd door een interne biologische klok die onze dagen stippelt volgens cycli die circadiaans worden genoemd. Het is daarom belangrijk om op vaste en regelmatige tijden te eten om deze cycli te respecteren. Hierdoor kan uw lichaam de spijsverteringsfasen beter beheren en mogelijk nachtelijk ongemak voorkomen.

Laat incidentele afwijkingen toe

Als het over het algemeen wordt aanbevolen om goede eetgewoonten aan te houden om de kwaliteit van uw slaap te verbeteren, betekent dit niet dat u uzelf alle smaakplezier moet ontzeggen. Het belangrijkste is om redelijk te blijven in je keuzes en af ​​en toe afwijkingen toe te staan, zonder dat dit regelmatig de kwaliteit van je nachten verstoort. Dus, het zal gemakkelijker voor u zijn om betere voedingsgewoonten aan te nemen die gunstig zijn voor een goede nachtrust op de lange termijn.

Startpagina » Blog » Om beter te kunnen slapen, moet je deze paar slechte eetgewoonten veranderen