Mijn kat is een voedseldief: tips om dit te overwinnen!

Myla Aksentijevic

Wie heeft er niet al eens te maken gehad met een stelende kat? Deze kleine katachtigen zijn soms echte experts in de kunst van het stelen van voedsel, tot grote ontsteltenis van hun baasjes. Als uw kat een verstokte aaseter is, volgen hier enkele tips om u te helpen de schade te beperken.

Tip 1: Identificeer de bronnen van aantrekking

Allereerst kan het nuttig zijn om de signalen van uw kat te decoderen en te begrijpen welke soorten voedsel of producten bijzonder aantrekkelijk voor hem zijn. Sommige katten hebben inderdaad zeer specifieke voedselvoorkeuren en zullen eerder geneigd zijn om te stelen in de aanwezigheid van bepaalde gerechten.

Daarom, Observeer zorgvuldig welk type inhoud uw kat lijkt te interesseren op borden of op werkbladen. Hierdoor kunt u een lijst opstellen van de belangrijkste ‘boosdoeners’ en zo beter anticiperen op de verleidingen waarmee uw kat tijdens de maaltijd te maken kan krijgen.

De belangrijkste doelstellingen:

 • Vlees (vooral rauw)
 • Vis (vooral in saus)
 • Gestoofde gerechten (vaak erg geurig)
 • Kazen (vanwege hun sterke geur)
 • Tafelresten in het algemeen, die vaak rijke en smakelijke ingrediënten bevatten
Mijn kat is een voedseldief: tips om dit te overwinnen!
Mijn kat is een voedseldief: tips om dit te overwinnen!

Tip 2: Beveilig uw omgeving

Zodra de risicovolle voedingsmiddelen zijn geïdentificeerd, is het een kwestie van het beveiligen van uw omgeving om te voorkomen dat de kat gemakkelijk toegang heeft tot het felbegeerde voedsel.

Zet voedsel buiten bereik:

 • Sluit de kasten goed af met verleidelijk voedsel.
 • Gebruik keukengerei (deksels, huishoudfolie) om bescherm uw borden en schalen.
 • Bewaar overgebleven maaltijden onmiddellijk in de koelkast of op zijn minst op een plaats die niet toegankelijk is voor uw haarbal.
 • Bedenk ook dat lengte niet altijd ontoegankelijkheid betekent voor een ervaren kat: denk er eens over na Zorg ervoor dat uw kat niet op het aanrecht klimt uit uw keuken met afschrikmiddelen zoals aluminium bakplaten.

Lok uw kat af en toe met een maaltijd:

Het concept van de ‘valstmaaltijd’ bestaat erin uw kat een alternatief aan te bieden dat minder schadelijk is voor zijn gezondheid. Het idee is om hem iets te stelen te geven (bijvoorbeeld een stuk gekookte kip zonder been) om een ​​ongerijmd verlangen te voorkomen en te voorkomen dat hij absoluut alles probeert te stelen.

Tip 3: Creëer een voedingsroutine voor uw kat

Het volgen van een evenwichtige eetroutine kan een kat ervan weerhouden om ergens anders dan in zijn voerbak naar voedsel te zoeken. Als de kleine kat goed gevoed en tevreden is, zal hij minder geneigd zijn rond te dwalen op zoek naar nieuwe culinaire prooien.

 • Zorg ervoor dat u hem zijn brokjes of patés geeft vaste uren.
 • Vermijd zoete of calorierijke lekkernijen buiten de maaltijden.
 • Aarzel niet om voedseluitgiftespeelgoed te gebruiken om fysieke activiteit te stimuleren terwijl u wordt beloond met brokjes.

Tip 4: leid je kat af met spelletjes en activiteiten

Zelfs als sommige katten meer geïnteresseerd blijven in eten dan in traditionele spelletjes, is het altijd een goed idee om te proberen hun aandacht af te leiden naar andere vormen van prikkels.

 • Bied uw kat regelmatig aan interactieve speelsessieswaardoor hij fysiek en mentaal kan trainen.
 • Schrijf u in voor een verrijkingsworkshop en leer hoe u zelf verschillende soorten armaturen en voorwerpen kunt maken om de activiteiten en nieuwsgierigheid van uw kat te stimuleren.
 • Probeer ook “zogenaamde” educatieve lekkernijen die een zekere mate van denkvermogen van hun kant vereisen om van de traktatie te kunnen genieten (puzzel, kong-kat, enz.).

Kortom, wanneer u wordt geconfronteerd met een kat die voedsel steelt, is het beter om van tevoren actie te ondernemen door bronnen van verleiding te identificeren en veilig te stellen, een geschikte eetroutine op te zetten en verschillende activiteiten aan te bieden om de aandacht af te leiden. Het succes van deze maatregelen zal uiteraard afhangen van het karakter en de gewoonten van uw kleine metgezel, maar het is altijd goed om verschillende benaderingen uit te proberen om het risico op dagelijkse diefstal te beperken!

Startpagina » Blog » Mijn kat is een voedseldief: tips om dit te overwinnen!