Let hier goed op als u de kachel voor de eerste keer aanzet

Myla Aksentijevic

De kou begint beetje bij beetje toe te slaan en het is tijd om uw verwarming aan te zetten om uw interieur op te warmen. Maar voordat u uw radiatoren in gebruik neemt, moet u een aantal stappen volgen om de veiligheid en goede werking van uw installatie te garanderen. Hier leest u waar u op moet letten als u de verwarming voor de eerste keer aanzet.

Controle van de algemene staat van apparaten en leidingen

Na maanden van stilstand kan het voorkomen dat bepaalde onderdelen van uw verwarmingsinstallatie beschadigd zijn of zich vuil hebben opgehoopt. Visuele inspectie en reiniging zijn daarom de eerste stappen die u moet nemen voordat u uw apparaten weer inschakelt..

Radiatoren

Om elk risico op storingen te vermijden en een optimale werking van uw radiatoren te garanderen, dient u hun algemene staat te controleren door vooral te letten op:

 • de aanwezigheid van stof op de ventilatieroosters,
 • mogelijke sporen van roest,
 • tekenen van vervorming.

Aarzel niet om uw radiatoren indien nodig af te stoffen en schoon te maken.

Rookafvoerkanalen

Wat de rookafvoerkanalen betreft, deze moeten regelmatig worden geïnspecteerd om elk risico op brand of koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Daarom is het essentieel:

 • om de ventilatieopeningen vrij te maken,
 • om de staat van de verbindingen en verbindingen tussen de leidingen te controleren.

Als u twijfelt over hun toestand, bel dan een professional voor een volledige diagnose van uw verwarmingssysteem.

Let hier goed op als u de kachel voor de eerste keer aanzet
Let hier goed op als u de kachel voor de eerste keer aanzet

Ventilatie en luchtcirculatie: verwaarloos deze aspecten niet

Een goede ventilatie van uw interieur is essentieel om een ​​gezonde luchtkwaliteit te behouden en vochtproblemen te voorkomen. Voordat u uw verwarming opnieuw inschakelt, zorg ervoor dat er in alle kamers een goede luchtcirculatie is. Om dit te doen, denk aan:

 1. controleer de werking van de VMC (Gecontroleerde Mechanische Ventilatie), indien u daarmee uitgerust bent,
 2. maak de luchtinlaten en -uitlaten schoon,
 3. zorg voor een uniforme temperatuur in elke kamer.

Let op obstakels

Het kan zijn dat er in de loop van het jaar bepaalde voorwerpen voor uw radiatoren of ventilatieroosters zijn geplaatst. Als u de verwarming inschakelt terwijl de luchtcirculatie wordt belemmerd, kan dit leiden tot oververhitting of zelfs brand. Vergeet dus niet om ruimte vrij te maken vóór uw apparaten.

De radiatoren ontluchten: een essentiële stap

Om een ​​optimale werking van uw installatie te garanderen, is het essentieel om de radiatoren te ontluchten. Inderdaad, lucht die zich binnenin ophoopt, kan onaangename geluiden veroorzaken of de verwarmingsprestaties verminderen.

Neem hiervoor een container en een ontluchtingssleutel:

 1. Open de ontluchtingsklep en zorg ervoor dat de radiator uitgeschakeld is,
 2. Laat de lucht eruit totdat er een straaltje water verschijnt,
 3. Sluit vervolgens de aftapkraan en start de radiator opnieuw.

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om elke kamer met een radiator te ontluchten.

Aan de slag: neem de tijd en oververhit niet

Nadat deze controles zijn uitgevoerd, kunt u uw verwarmingssysteem starten. Hoe dan ook, geef niet toe aan de verleiding om je hele interieur snel te verwarmen door de thermostaat op de maximale stand te zetten. Deze actie kan uw apparaten beschadigen en bijdragen aan overmatig energieverbruik.

In plaats daarvan wordt aanbevolen om de radiatoren geleidelijk in te schakelen en de temperatuur aan te passen aan uw behoeften. Om onnodige kosten te voorkomen, kunt u ook programmeerbare thermostaten overwegen, waarmee u de temperatuur van elke kamer kunt aanpassen aan uw levensstijl.

Onderhoud en onderhoud: de sleutel tot een duurzame installatie

Om de levensduur van uw verwarmingssysteem te verlengen en incidenten te voorkomen, regelmatig onderhoud is essentieel. Het gaat hierbij met name om:

 • reinigen van radiatoren en kanalen,
 • het controleren van verbindingen en verbindingen in het hele circuit,
 • het ontluchten van de radiatoren,
 • een jaarlijks bezoek van een professional voor gas- of olieketels.

Dit onderhoud draagt ​​niet alleen bij aan het goed functioneren van de apparatuur, maar draagt ​​ook bij aan het verlagen van uw energierekening en het waarborgen van de veiligheid van uw woning.

Door de tijd te nemen om deze paar controles uit te voeren voordat u uw verwarming voor de eerste keer inschakelt, kunt u ervoor zorgen dat u de hele winter van risicovrij thermisch comfort kunt genieten.

Startpagina » Blog » Let hier goed op als u de kachel voor de eerste keer aanzet