Kwaliteitsslaap: dit is waarom je ABSOLUUT je smartphone ’s nachts moet uitschakelen

Myla Aksentijevic

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond leven, maar met nieuwe technologieën en de alomtegenwoordigheid van smartphones wordt het steeds moeilijker om deze kwaliteit van rust te bereiken. Ontdek waarom het ’s nachts uitschakelen van uw smartphone uw nachten kan veranderen en uw algehele welzijn aanzienlijk kan verbeteren.

De impact van smartphones op onze slaapkwaliteit

Smartphones hebben een zeer belangrijke plaats in ons leven ingenomen, tot het punt dat ze soms onze gezondheid, zoals onze slaap, beïnvloeden. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat het gebruik van een mobiele telefoon vlak voor het slapengaan negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit en duur van de slaap, maar ook voor de stemming en alertheid de volgende dag.

Blauw licht en melatonine

De belangrijkste oorzaak van deze verstoring is de blauw licht uitgezonden door de schermen van onze telefoons. Dit blauwe licht heeft het vermogen om verschuiving van de melatonineproductie, het hormoon dat onze biologische klok reguleert. Het maakt het dus moeilijker om in slaap te vallen en veroorzaakt een minder diepe en minder herstellende slaap.

Lees ook :   Kan de maan onze slaap echt beïnvloeden? Dit is wat de wetenschap onthult

Verzoeken en ontwakende gedachten

Verder is de sms-berichten, oproepen en meldingen die we ’s nachts ontvangen, verstoren onze slaap door de slaapcycli te fragmenteren en bij te dragen aan het nachtelijk ontwaken. Bovendien kan het onbewust wachten op een melding of de angst om een ​​oproep te missen de behoefte aan onthechting verstoren die nodig is om goed te kunnen slapen.

Kwaliteitsslaap: dit is waarom je ABSOLUUT je smartphone 's nachts moet uitschakelen
Kwaliteitsslaap: dit is waarom je ABSOLUUT je smartphone ’s nachts moet uitschakelen

Hoe het uitschakelen van uw smartphone de slaapkwaliteit kan verbeteren

Als u ervoor kiest uw mobiele telefoon ’s nachts uit te zetten, heeft dit verschillende grote voordelen voor onze gezondheid en welzijn.

Gemakkelijker in slaap vallen en dieper slapen

Stop in ieder geval met het gebruik van uw smartphone een uur voordat u naar bed gaat helpt de schadelijke effecten van blauw licht op de melatonineproductie te verminderen en bevordert zo een snel en vredig inslapen, evenals een diepere slaap. In de ochtend wordt het wakker worden gemakkelijker dankzij optimaal herstel.

Verminderde stress en angst

‘S Nachts je telefoon uitdoen kan ook bijdragen aan rustiger gemoedstoestand. Door potentiële bronnen van stress, zoals het nieuws, zakelijke e-mails of onophoudelijke mobiele data, af te sluiten, verminderen we het risico op angst of overmatig piekeren voor het slapengaan aanzienlijk.

Lees ook :   Kun je 's avonds een banaan eten om beter te slapen?

Betere concentratie de volgende dag

Met een goede nachtrust is dat gemakkelijker blijf alert, gefocust en efficiënt De hele dag lang. Integendeel, een verstoorde slaap door telefoongesprekken tijdens de nacht is vaak synoniem met vermoeidheid, concentratieproblemen en verminderde productiviteit.

Enkele tips om de verbinding met uw smartphone te verbreken voordat u gaat slapen

Hier zijn enkele eenvoudige tips die u in de praktijk kunt brengen om een ​​goede nachtrust te garanderen, zonder dat u in de verleiding komt om uw mobiele telefoon ’s nachts te gebruiken:

  • Creëer een avondritueel: Zorg voor routines vóór het slapengaan om ontspanning en ontspanning te bevorderen, zoals het nemen van een warm bad of het beoefenen van meditatie.
  • Schermen uit de slaapkamer verbieden: creëer een omgeving die bevorderlijk is voor de slaap door alle elektronische apparaten (telefoon, tablet, computer) uit de buurt van het slaapgedeelte te plaatsen.
  • Gebruik de ‘niet storen’-modus: Als het volledig uitschakelen van uw smartphone te drastisch lijkt, kan het instellen van een tijdslot waarin alle meldingen automatisch worden gedempt een effectief compromis vormen
  • Kies alternatieve activiteiten: geef de voorkeur aan kalmerende activiteiten, zoals het lezen van een boek of het luisteren naar zachte muziek voordat u naar bed gaat.
  • Kies voor een traditionele wekker: vervang de wekfuncties van de smartphone door een speciaal apparaat, om de verleiding te vermijden om uw telefoon te controleren zodra u wakker wordt.
Lees ook :   Kan de maan onze slaap echt beïnvloeden? Dit is wat de wetenschap onthult

Kortom: het elke nacht uitschakelen van uw smartphone kan de kwaliteit van uw slaap en daarmee uw algemeen welzijn radicaal veranderen. Neem de tijd om de verbinding te verbreken en goede gewoonten aan te nemen om optimale rust en een vrediger leven te bevorderen.

Startpagina » Blog » Kwaliteitsslaap: dit is waarom je ABSOLUUT je smartphone ’s nachts moet uitschakelen