Hoe gebruik je bicarbonaat om wasgoed met de hand witter te maken? Hier is de tip van onze grootmoeders

Myla Aksentijevic

U bent misschien al bekend met de vele voordelen van zuiveringszout voor huishoudelijk gebruik, maar wist u dat het ook kan worden gebruikt om kleding witter en lichter te maken? In dit artikel leggen we uit hoe je bicarbonaat kunt gebruiken om wasgoed met de hand witter te maken.

Waarom kiezen voor bicarbonaat om wasgoed witter te maken?

Zuiveringszout is een natuurlijk, niet-giftig, ecologisch en economisch product. Het heeft reinigende, geurverdrijvende en verzachtende eigenschappen waardoor het een uitstekende keuze is voor het onderhoud van je kleding. Door simpelweg een passende hoeveelheid zuiveringszout aan uw normale wasroutine toe te voegen, profiteert u van de volgende voordelen:

 • Ontgeuring: Zuiveringszout neutraliseert geuren door vuil en geurveroorzakende bacteriën te elimineren.
 • Verzachten: Het werkt als een natuurlijke verzachter voor uw wasgoed, waardoor de kalkaanslag in de vezels wordt verminderd en de kleding zachter aanvoelt.
 • Vlekverwijdering: Zuiveringszout is ook effectief in het verwijderen van vlekken uit stoffen wanneer het wordt gebruikt in combinatie met andere natuurlijke huishoudelijke producten, zoals witte azijn of citroensap.
 • Bleken: De witmakende kracht maakt witte kleding helderder en doet vervaagde kleuren herleven zonder stoffen te beschadigen.
Lees ook :   De 5 geheimen van de Japanners om zonder moeite en zonder diëten slank te blijven

Hoe gebruik je bicarbonaat om wasgoed met de hand witter te maken?

Om optimaal te profiteren van de voordelen van zuiveringszout, volgen hier enkele eenvoudige methoden om wasgoed met de hand witter te maken. U kunt deze technieken aanpassen aan uw behoeften en de hoeveelheid wasgoed die u wilt verwerken.

Hoe gebruik je bicarbonaat om wasgoed met de hand witter te maken? Hier is de tip van onze grootmoeders
Hoe gebruik je bicarbonaat om wasgoed met de hand witter te maken?

Bakpoeder

De eenvoudigste manier om bicarbonaat te gebruiken om wasgoed witter te maken, is door het rechtstreeks aan uw waswater toe te voegen:

 1. Vul een bakje met lauw water en voeg ongeveer 100 gram baking soda toe voor elke liter water die je gebruikt. Meng goed om het bicarbonaat op te lossen.
 2. Dompel uw wasgoed onder in de oplossing en laat het 30 minuten tot 1 uur weken.
 3. Was vervolgens uw kleding zoals gewoonlijk, gebruik indien nodig een mild wasmiddel.
 4. Spoel het wasgoed grondig uit en laat het aan de lucht drogen, bij voorkeur in de zon, om te profiteren van de natuurlijke witmakende eigenschappen.

Deze methode is vooral geschikt voor witte en lichte kleding die een algemene opfrisbeurt nodig heeft.

Bakpasta

Als u hardnekkige vlekken wilt verwijderen, kan het nuttig zijn om een ​​baking soda-pasta te maken voor een gerichte behandeling:

 1. Meng in een kom een ​​paar eetlepels zuiveringszout met een beetje water tot een dikke pasta.
 2. Breng de pasta rechtstreeks op de vlek aan en laat 15 tot 30 minuten intrekken, afhankelijk van de grootte van de vlek en het type stof.
 3. Schrob lichtjes met een tandenborstel of een schone doek en spoel vervolgens grondig af met schoon water voordat u het kledingstuk zoals gewoonlijk wast.
Lees ook :   Verbeter je wifi-verbinding met aluminiumfolie en deze Geek-tip

Deze techniek is effectief voor het verwijderen van veel voorkomende vlekken zoals wijn, koffie, bloed, transpiratie en zelfs grasvlekken.

Zuiveringszout en azijn of citroensap

Witte azijn en citroensap staan ​​ook bekend om hun ontkalkende en witmakende eigenschappen. Door deze ingrediënten te combineren met zuiveringszout, krijg je een krachtige mix om vlekken te behandelen en je kleding nieuw leven in te blazen:

 1. Giet 1 liter lauw water in een kom en voeg 100 gram zuiveringszout en 250 ml witte azijn of citroensap toe. Goed mengen.
 2. Dompel uw wasgoed onder in de oplossing en laat het 1 tot 2 uur inwerken. Roer af en toe om een ​​gelijkmatige penetratie van het mengsel te garanderen.
 3. Grondig afspoelen met schoon water en vervolgens handmatig of mechanisch wassen, afhankelijk van uw voorkeur.

Deze methode is geschikt voor gekleurd en kwetsbaar textiel dat een zachtere behandeling vereist zonder chemische bleekmiddelen.

Aanvullende tips voor succesvol handen bleken met zuiveringszout

Om de met bicarbonaat verkregen resultaten te optimaliseren, volgen hier enkele tips waarmee u rekening moet houden:

 • Controleer altijd het waslabel op uw kleding voordat u deze met baking soda behandelt, om er zeker van te zijn dat de stof compatibel is met deze methode.
 • Test de baking soda eerst op een klein, onopvallend plekje van het kledingstuk voordat je het op de hele stof aanbrengt, vooral als je een pasta gebruikt om specifieke vlekken te behandelen.
 • Zorg ervoor dat u niet te veel schrobt of een te stijve borstel gebruikt bij het behandelen van vlekken, omdat dit de vezels kan beschadigen en pilling kan veroorzaken.
 • Gebruik voor bijzonder delicaat textiel lichte, zachte bewegingen wanneer u het met de hand wast, zodat de vorm en kleur optimaal behouden blijven.
 • Meng baking soda niet met producten die chloor of ammoniak bevatten, omdat dit een gevaarlijke reactie kan veroorzaken en giftige gassen kan produceren.
Lees ook :   Elimineer braamstruiken effectief met natuurlijke oplossingen

Door deze tips te volgen en baking soda op te nemen in uw handwasroutine, kunt u uw kleding schoon, fris en levendig houden zonder chemicaliën te gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu en uw gezondheid. Wacht dus niet langer en voeg het bicarbonaat toe aan je waslade!

Startpagina » Blog » Hoe gebruik je bicarbonaat om wasgoed met de hand witter te maken? Hier is de tip van onze grootmoeders