Het mysterie van transparante paraplu’s in Japan: een verrassende verklaring

Myla Aksentijevic

Als je door de straten van Japan loopt, kun je deze mooie transparante en kleurrijke paraplu’s gemakkelijk opmerken, die als zeepbellen lijken te zweven als het regent. Maar waarom deze bijzonderheid bij het gebruik van paraplu’s? Waarom zien we niet zoveel ondoorzichtige paraplu’s als in andere landen?

Een verbazingwekkende ontdekking: de “roban”

Deze trend dateert uit juni 2009, toen verschillende mensen het concept ‘roban’ ontdekten, een Japans woord dat de precieze richting aangeeft waarin iemand zijn paraplu moet houden om te voorkomen dat hij anderen nat maakt. Het helpt ook om je eigen houding te verbeteren als je in de regen loopt.

De Japanners begrepen al snel dat ze van deze techniek konden profiteren om hun digitale en IT-vaardigheden te versterken. Door deze transparante paraplu’s te gebruiken, kunnen ze hun smartphone of aangesloten horloge observeren zonder het apparaat uit hun zak te hoeven halen of de paraplu op te hoeven tillen.

Hoe werkt Roban?

Het principe is simpel: je hoeft alleen maar naar beneden te kijken en te controleren of je het juiste traject volgt om te voorkomen dat je anderen nat maakt. Wanneer dit het geval is, betekent dit dat u uw paraplu optimaal vasthoudt en zo voorbijgangers niet stoort.

Deze praktijk is zo gebruikelijk in Japan dat het deel uitmaakt van de onuitgesproken regels van de etiquette in geval van regen, en veel Japanse kunstenaars verwerken het zelfs in hun werken. om hun gevoeligheid voor deze kwestie te tonen.

Het mysterie van transparante paraplu's in Japan: een verrassende verklaring
Het mysterie van transparante paraplu’s in Japan: een verrassende verklaring

Een belangrijke sociale dimensie

Het gebruik van transparante paraplu’s is ook wijdverspreid geworden als reactie op de behoefte aan nabijheid tussen mensen. Inderdaad, in een samenleving waar respect voor de persoonlijke ruimte essentieel is, kunt u met dit type paraplu uw aanwezigheid markeren terwijl de contouren van uw gezicht en ogen zichtbaar wordenwaardoor een zekere intimiteit wordt bevorderd ondanks de afstand die dit object oplegt.

Een symbool van hoffelijkheid en gastvrijheid

Vanuit symbolisch oogpunt herinneren transparante paraplu’s aan het beeld van de ‘bubbel’ die we om ons heen willen behouden. Zo is het niet ongewoon om in de metro of bus iemand zijn paraplu te zien aanbieden aan een bejaarde of een jonge moeder met kinderen, waarmee hij uitdrukking geeft aan een typisch Japanse vorm van vriendelijkheid en gastvrijheid.

De transparante paraplu als wegwerpobject

Naast deze culturele en sociale aspecten zijn transparante paraplu’s ook erg praktisch, omdat ze gemakkelijk voor een paar honderd yen kunnen worden gekocht in de vele winkels die dit soort producten aanbieden. Sterker nog, hun gebruikers aarzelen niet om ze bij de ingang van winkelcentra of treinstations achter te laten om indien nodig een nieuwe te kopen.

Dit verklaart gedeeltelijk waarom het moeilijk is om ondoorzichtige paraplu’s te vinden in de straten van Japan: bewoners kiezen het liefst voor deze eenvoudige, gebruiksvriendelijke en goedkope modellen. Vaak zijn ze vlak voor het regenseizoen, tussen eind mei en half juli, in de aanbieding, wat de populariteit alleen maar vergroot.

De internationale invloed van de Japanse transparante paraplu

Tegenwoordig strekt de mode voor transparante paraplu’s zich uit tot ver buiten de grenzen van Japan en trekt steeds meer mensen over de hele wereld aan. In de Verenigde Staten, Argentinië en zelfs Europa zijn we getuige van een reële stijging van deze trend.

Invloed op artistieke creatie

Veel kunstenaars zijn beïnvloed door deze Japanse bijzonderheid en vereeuwigen dit object in hun creaties. Zo presenteren de schilders Ichika en Kassandra bijvoorbeeld regelmatig werken met personages die onder mooie transparante en kleurrijke parasols lopen.

Een aanwinst voor het Japanse toerisme

Het bestaan ​​van deze paraplu’s is ook een extra attractie voor buitenlandse toeristen, die er bij aankomst in Japan haastig een aanschaffen en deze vaak als souvenir terugbrengen naar hun dierbaren. Zo wordt, dankzij de gratie van een eenvoudig alledaags voorwerp, een deel van de Japanse cultuur over de hele wereld verspreid.

Wanneer koop je een transparante paraplu?

Als u deze trend zelf wilt overnemen en een Japanse transparante paraplu wilt aanschaffen, zijn er verschillende manieren om dat te doen:

  • In Japan, in de vele winkels gewijd aan regenaccessoires of rechtstreeks online op gespecialiseerde sites
  • In souvenirwinkels tijdens een toeristische reis
  • Van onafhankelijke ontwerpers, die gepersonaliseerde modellen produceren of geïnspireerd zijn door de Japanse esthetiek.

Hoe je het ook krijgt, de transparante paraplu is beslist een object dat bewondering en nieuwsgierigheid opwekt. Door deze mode rechtstreeks uit Japan over te nemen, zult u zeker indruk maken en blijk geven van uw gevoel voor respect en hoffelijkheid.

Startpagina » Blog » Het mysterie van transparante paraplu’s in Japan: een verrassende verklaring