Het mysterie van het gat in BIC-pennen: waar dient het eigenlijk voor?

Myla Aksentijevic

Als u al gebruik heeft gemaakt van een BIC-penheeft u misschien gemerkt dat er een klein gaatje zit in het gebied waar u de pen tussen uw vingers houdt. Heb je er ooit over nagedacht waarom dit gat bestaat? De spanning is eindelijk voorbij: ontdek wat het doel is dat achter dit kleine gaatje verborgen zit.

Bescherming inktniveau

Allereerst moet u weten dat het gat in de behuizing van de pen er niet alleen is om een ​​mooi ontwerp toe te voegen. In werkelijkheid vervult het een zeer specifieke functie: bescherm het inktniveau. Dankzij dit gat kan lucht gemakkelijker de pen binnenkomen en verlaten, wat helpt om een ​​stabiele luchtdruk in het schrijfinstrument te behouden.

Behoud van de inktkwaliteit

Wanneer de luchtdruk in de pen via het gat wordt geregeld, worden ook de problemen met de inktkwaliteit beperkt. U kunt bijvoorbeeld voorkomen dat inkt uitdroogt of uitloopt als er te veel lucht uit de pen wordt geduwd. Het gat helpt dus behoud van een optimale schrijfkwaliteit gedurende de hele levensduur van de pen.

Het mysterie van het gat in BIC-pennen: waar dient het eigenlijk voor?
Het mysterie van het gat in BIC-pennen: waar dient het eigenlijk voor?

Preventie van hoogte- en temperatuurproblemen

Naast het beschermen en reguleren van het inktniveau heeft het gat nog een ander onmiskenbaar voordeel: het zorgt ervoor dat de pen zich kan aanpassen aan veranderingen in hoogte en temperatuur. Als je in de bergen bent of als je een vliegtuig neemt, varieert de atmosferische druk inderdaad. Dankzij dit gat kan de pen variaties in externe druk compenseren en zo voorkomen dat de inkt tijdens deze situaties lekt of explodeert.

Hoe werkt het?

Stel je voor dat je een berg beklimt met je BIC-pen stevig in de hand. De luchtdruk neemt geleidelijk af naarmate u hoger komt, en als uw pen volledig afgesloten zou zijn, zou de lucht in de pen samengedrukt worden en de inkt uit de punt duwen.

Maar dankzij het beroemde gat kan lucht de inktbalk binnenkomen en verlaten, waardoor door overdracht een zekere gelijkheid ontstaat tussen de binnendruk en de buitendruk. Dat voorkomt daardoor inktlekken als gevolg van toenemende hoogte en afnemende atmosferische druk.

Verdamping en luchtsluis

Een ander probleem dat zich kan voordoen bij het gebruik van een pen zonder gat om de luchtdruk te regelen, is inktverdamping. Wanneer de lucht in de inktstaaf niet vrij kan circuleren, bevordert dit de verdamping en ontstaat er een luchtverstopping in de inktbuis.

Geen gaten, geen verdamping meer

De gevolgen van de aanwezigheid van een luchtblokkering kunnen behoorlijk ernstig zijn voor een conventionele pen die voorheen waterdicht was: de inkt kan hierdoor gaan vlammen, waardoor obstakels ontstaan ​​voor een soepele doorgang van de inkt op het papier. Bovendien heeft het ook invloed op de levensduur van de inktdat snel kan verdwijnen als het wordt blootgesteld aan voortdurende verdamping.

Aan de andere kant kan er via het gat in de behuizing van de BIC-pen lucht naar binnen en naar buiten gaan, waardoor de vorming van luchtbellen wordt voorkomen en de inkt veel langer in goede staat blijft.

Gaten elders dan bij BIC

Het is vermeldenswaard dat dit kleine gaatje niet exclusief is voor BIC-pennen; veel andere fabrikanten hebben dit ingenieuze idee overgenomen om de duurzaamheid en schrijfkwaliteit van hun producten te verbeteren. Naast het onbeduidende uiterlijk vertegenwoordigt dit gat dan ook een belangrijke innovatie op het gebied van schrijfinstrumenten.

Verder dan pennen!

Als je nu oplet, kun je soortgelijke kleine gaatjes in andere schrijfinstrumenten vinden, zoals markeringenDE Vulpen of zelfs enkele verf kwastenwat bewijst dat het belang van het gat voor de luchtdruk en het inktniveau door veel merken wordt onderkend.

Kortom, het mysterieuze gat dat aanwezig is in de behuizing van BIC-pennen, evenals in andere schrijfinstrumenten, zorgt daarom voor een betere schrijfkwaliteit en een grotere duurzaamheid. Denk de volgende keer dat u met een BIC-pen schrijft na over de cruciale rol die dit kleine gaatje speelt en waardeer elke streek die u maakt met nog meer voldoening!

Startpagina » Blog » Het mysterie van het gat in BIC-pennen: waar dient het eigenlijk voor?