Het magische recept om je eigen vaatwastabletten te maken, en tegen lagere kosten

Myla Aksentijevic

Als je het beu bent om dure en milieuonvriendelijke vaatwastabletten te kopen, is het tijd om te gaan klussen en je magische recept te maken. U bespaart niet alleen geld, maar draagt ​​ook bij aan het behoud van het milieu.

Waarom zelf vaatwastabletten maken?

Er zijn verschillende goede redenen waarom u zou moeten overwegen om uw eigen vaatwastabletten te maken:

 • Kostenbesparing : Commerciële producten zijn vaak duur en de prijs kan snel oplopen, vooral als u uw vaatwasser dagelijks gebruikt. Door uw tablets te vervaardigen, bespaart u op de lange termijn aanzienlijk.
 • Minder ecologische impact: Fabrikanten van zuigtabletten gebruiken doorgaans chemische ingrediënten en plastic in hun producten, wat niet altijd vriendelijk is voor het milieu. Door te kiezen voor een ecologische methode om uw tabletten te bereiden, helpt u de ecologische voetafdruk van deze wasmiddelen te verkleinen.
 • Personalisatie: U kunt de verhoudingen van de ingrediënten aanpassen om tabletten te verkrijgen die perfect zijn afgestemd op de behoeften van uw huis en uw vaatwasser. Ook bent u zeker van de samenstelling van uw tabletten.
Lees ook :   5 oma's tips om uw oven in minder dan dertig minuten schoon te maken
Het magische recept om je eigen vaatwastabletten te maken, en tegen lagere kosten
Het magische recept om je eigen vaatwastabletten te maken, en tegen lagere kosten

Het magische recept voor zelfgemaakte tabletten

Om dit eenvoudige en ecologische recept te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 200 g zuiveringszout
 • 200 g sodakristallen
 • 100 g citroenzuur
 • 100 g grof zout

Nu je over alle benodigde elementen beschikt, volgen hier de stappen die je moet volgen om je ecologische pastilles te maken:

 1. Meng in een slakom zorgvuldig de baking soda, sodakristallen, citroenzuur en grof zout.
 2. Giet geleidelijk een beetje water bij het mengsel, terwijl je roert met een houten lepel. Ga door tot je een licht vochtige en korrelige textuur verkrijgt. Zorg ervoor dat u niet te veel water in één keer toevoegt, zodat er geen bruisende reactie tussen het bicarbonaat en het citroenzuur ontstaat.
 3. Vul siliconenvormpjes, zoals mini-cupcakevormpjes of minitaartvormpjes, met de bereiding. Verpak het mengsel goed met de houten lepel of met uw vingers.
 4. Laat de tabletten minimaal 24 uur drogen voordat u ze voorzichtig uit de vorm haalt. Je kunt ze vervolgens in een luchtdichte verpakking bewaren totdat je ze nodig hebt.

Effectief gebruik maken van uw zelfgemaakte vaatwastabletten

Om het meeste uit uw doe-het-zelf-tablets te halen, is het cruciaal om te weten hoe u ze correct gebruikt:

 • Gebruik één tablet per wasbeurt: Plaats deze eenvoudig in het daarvoor bestemde vakje in uw vaatwasser.
 • Pas het recept aan uw water aan: Als uw water bijzonder hard is, kunt u de hoeveelheid grof zout in het recept iets verhogen om de kalkresten beter op te lossen.
 • Voeg witte azijn toe als glansspoelmiddel: Om de effectiviteit van de tabletten te optimaliseren en vlekken op uw vaat te voorkomen, giet u een beetje witte azijn in het vakje voor glansspoelmiddel in uw vaatwasser. Je kunt het vaatwasserfilter ook regelmatig schoonmaken met witte azijn.
Lees ook :   De weinig bekende tip om ratten uit je tuin te houden met een simpele plastic fles

Enkele aanvullende tips om de efficiëntie van uw doe-het-zelf-tablets te verbeteren

Hoewel baking soda, sodakristallen, citroenzuur en grof zout de hoofdingrediënten zijn voor het maken van je eigen vaatwastabletten, kunnen een paar tips je helpen om ze nog effectiever te maken:

 • U kunt een paar druppels etherische olie van citroen of sinaasappel toevoegen om uw tabletten licht te parfumeren en een aangename geur aan uw gerechten te geven.
 • Om uw glazen en spiegels streeploos af te wassen, legt u een stuk verfrommeld aluminiumfolie op de bodem van uw vaatwasser. Aluminiumionen komen uit het papier en helpen de ionen tegen te gaan die verantwoordelijk zijn voor vlekken.

Kortom, het maken van je eigen vaatwastabletten geeft je niet alleen de mogelijkheid om geld te besparen, maar ook om te kiezen voor een ecologische en gepersonaliseerde methode om voor je vaat te zorgen. Experimenteer gerust met verschillende ingrediënten en verhoudingen om het ideale recept te vinden dat het beste aansluit bij de specifieke behoeften van uw huishouden.

Startpagina » Blog » Het magische recept om je eigen vaatwastabletten te maken, en tegen lagere kosten