Het is beter om deze 5 groenten en fruit niet met de schil te eten, maar iedereen doet wat hij wil…

Myla Aksentijevic

Het eten van fruit en groenten maakt deel uit van een gezond en uitgebalanceerd dieet, maar wist u dat sommige ervan risico’s voor uw gezondheid kunnen opleveren als u ze met de schil eet? In dit artikel presenteren we u een lijst met 5 groenten en fruit waarvan u het beste de schil kunt verwijderen voordat u ze consumeert.

1. Aardappelen

Iedereen die graag zelfgemaakte friet maakt, weet: aardappelen schillen kan een vervelende klus zijn.. Deze stap is echter essentieel om de opname van solanines, giftige stoffen in de schil van de knollen, te beperken. Bovendien verhoogt koken op hoge temperaturen (zoals frituren) de concentratie van deze gevaarlijke verbindingen.

Hoe aardappels efficiënt schillen?

Om uw leven gemakkelijker te maken bij het bereiden van uw aardappelgerechten, volgen hier enkele tips:

 • Week de aardappelen ongeveer 10 minuten in heet water om het schillen gemakkelijker te maken
 • Gebruik een dunschiller in plaats van een mes om de schil te verwijderen zonder vlees te verspillen
 • Om te controleren of alle solanine is verwijderd, kijk je naar de kleur van de groente: eenmaal geschild moet deze wit zijn, zonder groene vlekken.

2. Appels

Als je een fan bent van de “verboden vrucht”, weet dat dan Het eten van de schil van appels kan je lichaam blootstellen aan veel pesticiden. Boeren maken vaak gebruik van chemische behandelingen om hun gewassen tegen ongedierte te beschermen.

Onze tips om veilig van een appel te genieten:

 • Geef de voorkeur aan fruit uit de biologische landbouw en garandeer minder gebruik van chemicaliën
 • Was de appels grondig onder stromend water en schrob ze met een zachte borstel of met je handen om resten van bestrijdingsmiddelen van de schil te verwijderen.
 • Schil de appels die je eet, vooral als ze bedoeld zijn voor kinderen, ouderen of zwangere vrouwen, bevolkingsgroepen die gevoeliger zijn voor voedselvergiftiging.
Het is beter om deze 5 groenten en fruit niet met de schil te eten, maar iedereen doet wat hij wil...
Het is beter om deze 5 groenten en fruit niet met de schil te eten, maar iedereen doet wat hij wil…

3. Komkommers

Komkommer is een frisse en verfrissende groente, waar je van kunt genieten tijdens zomerse maaltijden. Echter, zijn huid verbergt soms hoge concentraties pesticiden, wat tot gezondheidsproblemen op de lange termijn kan leiden. Bovendien hebben sommige soorten komkommers een dikke, bittere schil, wat minder prettig is om te eten.

Hoe maak je een komkommer goed klaar?

 • Spoel de groente af met koud water om sporen van aarde en mogelijke behandelingen te verwijderen
 • Snijd de schil van de komkommer met een mes of dunschiller in dunne plakjes, zodat je het sappige vruchtvlees niet insnijdt.
 • Je kunt ook kiezen voor komkommersoorten met een dunne schil (zoals ‘long English’) of kiezen voor alternatieven zoals augurk of courgette

4. Perziken

Blootstelling aan pesticiden is ook een probleem voor fruit zoals perziken. Hun fluweelzachte huid houdt gemakkelijk chemicaliën uit de omgeving vast. Het is daarom beter om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen voordat u van deze sappige en zoete vrucht gaat genieten.

Ons advies om zonder risico te genieten van vissen:

 • Koop indien mogelijk biologisch geteelde perziken
 • Was ze zorgvuldig onder een stroom lauw water en wrijf over de huid om zoveel mogelijk resten te verwijderen.
 • Schil de perziken voorzichtig, zodat de textuur en smaak niet veranderen.

5. Paprika’s

Het laatste eten op onze lijst zijn paprika’s vaak vol met pesticiden die zich concentreren op het oppervlak van hun huid. Ze behoren ook tot de groenten die het meest door deze stoffen zijn verontreinigd, waardoor ze een voedingsmiddel zijn dat met de nodige voorzichtigheid moet worden gegeten.

Bereid de paprika’s op de juiste manier:

 • Kies voor biologische paprika’s of paprika’s die zonder gebruik van pesticiden zijn geteeld
 • Was ze grondig onder water en gebruik een vochtige doek om chemische resten te verwijderen
 • Schil de huid met een dunschiller of een scherp mes. Je kunt de grilltechniek ook gebruiken om de peper te ‘zweten’, waardoor het pellen makkelijker gaat en de groente een rokerige smaak krijgt.

Vergeet niet dat het van cruciaal belang is om onze groenten en fruit te wassen en op de juiste manier te bereiden voordat u ze consumeert. Door deze goede gewoonten aan te nemen, profiteert u ten volle van de smaak en voedingsvoordelen van voedingsmiddelen, terwijl uw gezondheid behouden blijft.

Startpagina » Blog » Het is beter om deze 5 groenten en fruit niet met de schil te eten, maar iedereen doet wat hij wil…