Het geheim om 1 kg vet te verliezen door te lopen: zo snel kan het!

Myla Aksentijevic

In onze zoektocht om af te vallen, zijn we vaak op zoek naar de ideale fysieke activiteit waarmee we onze doelen kunnen bereiken. Van alle beschikbare opties wordt wandelen algemeen erkend als een activiteit die gunstig is voor de gezondheid en die relatief gemakkelijk in ons dagelijks leven te integreren is. Maar hoe lang moet je lopen om 1 kg vet te verliezen? Dit artikel geeft je een overzicht van wandelen als bondgenoot bij het afvallen.

Vetverlies begrijpen

Om deze vraag beter te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om te begrijpen wat er met ons lichaam gebeurt als we vet verbranden. Ons lichaam slaat energie voornamelijk op in de vorm van vet, dat kan worden beschouwd als een energiereserve voor momenten waarop de calorie-inname onvoldoende is.

Wanneer we aan lichaamsbeweging doen, maakt ons lichaam gebruik van deze vetreserves om de energie te leveren die nodig is voor het goed functioneren van onze spieren. Dus hoe meer energie we verbruiken, hoe meer we onze vetreserves gebruiken, wat bijdraagt ​​aan een vermindering van onze vetmassa.

Het is echter essentieel om rekening te houden met twee sleutelfactoren in het vetverliesproces: het calorietekort en de specificiteit van de fysieke inspanning. Om af te vallen is het inderdaad noodzakelijk om een ​​calorietekort te creëren, dat wil zeggen meer calorieën te verbruiken dan we consumeren. Bovendien zijn sommige fysieke activiteiten effectiever dan andere voor het verbranden van vet.

Wandelen en vetverlies

Lopen is een duursport waarbij vooral de spieren van de onderste ledematen worden gebruikt en die gedurende langere tijd kan worden uitgevoerd. Afhankelijk van de intensiteit van je wandeling (tempo, helling, etc.) verbrand je meer of minder calorieën.

Gemiddeld, een uur wandelen in een gematigd tempo verbrandt tussen de 200 en 300 calorieën, afhankelijk van het gewicht van de persoon en de intensiteit van de activiteit. Om 1 kg vet te verliezen, zou je ongeveer 7700 calorieën moeten verbranden, omdat 1 gram vet gelijk staat aan 9 calorieën.

Maar let op ! Het is belangrijk om niet uitsluitend te vertrouwen op de calorieën die tijdens het sporten worden verbrand, omdat ons lichaam ook na het sporten calorieën blijft verbranden, vooral tijdens herstel en weefselvernieuwing (naverbrandingseffect).

Het geheim om 1 kg vet te verliezen door te lopen: zo snel kan het!
Het geheim om 1 kg vet te verliezen door te lopen: zo snel kan het!

Bereken de wandeltijd die nodig is om 1 kg vet te verliezen

Er zijn verschillende manieren om de wandeltijd te berekenen die nodig is om 1 kg vet te verliezen. Door rekening te houden met het aantal verbrande calorieën tijdens het lopen en het totale aantal calorieën dat nodig is om 1 kg vet te verliezen, kunnen we een schatting maken van de benodigde tijd.

Schatting gebaseerd op lopen met matige intensiteit (250 calorieën/uur):

Om 1 kg vet te verliezen door 250 calorieën per uur wandelen te verbranden, zou je 30,8 uur moeten wandelen.

Schatting gebaseerd op stevig wandelen (400 calorieën/uur):

In het geval van een stevige wandeling waarbij 400 calorieën per uur worden verbrand, zou het nodig zijn om ongeveer 19,25 uur te lopen om 1 kg vet te verliezen.

Varieer de intensiteit van het lopen om het vetverlies te optimaliseren

Verhoog het looptempo

Een optie om het vetverlies te versnellen is door het tempo van uw wandelingen te verhogen. Door sneller te lopen, verhoogt u uw hartslag, wat zal leiden tot een groter energieverbruik en dus een verhoogd vetverbruik.

Inclusief terreinvariaties

Bovendien kunt u ook hellingen of trappen in uw wandelroutes opnemen, waardoor uw spieren meer worden getraind en meer calorieën worden verbrand.

Wissel lopen en rennen af

Door af te wisselen tussen wandelen en hardlopen, ook wel intervaltraining genoemd, kunt u de intensiteit van uw fysieke activiteit verhogen, wat zal bijdragen aan een groter energieverbruik en dus aan een verhoogd vetverlies.

Denk aan regelmaat en voeding

Hoewel wandelen ongetwijfeld een goede manier is om af te vallen, mogen we het belang van regelmaat bij het beoefenen van deze activiteit niet verwaarlozen. Om significante resultaten te bereiken, wordt aanbevolen om elke dag te oefenen met wandelen, waarbij u ervoor zorgt dat u de duur en intensiteit van uw sessies geleidelijk verhoogt.

Onthoud ten slotte dat vetverlies ook afhankelijk is van uw dieet. Het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten en magere eiwitten is essentieel om vetverlies te bevorderen en tegelijkertijd uw lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Startpagina » Blog » Het geheim om 1 kg vet te verliezen door te lopen: zo snel kan het!