Google is van plan om inactieve Gmail-accounts vanaf 1 december 2023 te verwijderen

Myla Aksentijevic

In een poging om het gebruik van zijn servers te optimaliseren en de veiligheid van de gegevens van zijn gebruikers te garanderen, heeft Google aangekondigd dat het voornemens is om inactieve Gmail-accounts vanaf 1 december 2023 te verwijderen. Deze maatregel heeft tot doel ruimte vrij te maken op hun servers en tegelijkertijd het risico te verminderen van hacking gekoppeld aan oude accounts die lange tijd niet zijn gebruikt.

Waarom dit besluit?

Door inactieve accounts te verwijderen, kan Google het beheer van zijn bronnen en servers optimaliseren, waarmee wordt voldaan aan een groeiende vraag naar opslagruimte en nieuwe functies voor actieve gebruikers. Tegelijkertijd zal het ook helpen de beveiliging te versterken door accounts te elimineren die mogelijk kwetsbaar zijn voor kwaadaardige aanvallen.

Criteria voor het verwijderen van inactieve accounts

Om de accounts te identificeren die onder deze maatregel vallen, zal Google zich voornamelijk baseren op twee criteria:

  1. Accountinactiviteit gedurende een langere periode: als u de afgelopen twee jaar niet heeft ingelogd op uw Gmail-account, wordt dit waarschijnlijk als inactief beschouwd en daarom verwijderd.
  2. Gebrek aan reactie op notificatieberichten verzonden door Google: er wordt een aantal notificaties verzonden naar gebruikers van inactieve accounts, om hen op de hoogte te stellen van deze actie en hen de mogelijkheid te geven in te loggen om verwijdering van hun account te voorkomen.
Google is van plan om inactieve Gmail-accounts vanaf 1 december 2023 te verwijderen
Google is van plan om inactieve Gmail-accounts vanaf 1 december 2023 te verwijderen

Gevolgen voor getroffen gebruikers

Voor accounts die als gevolg van deze actie worden verwijderd, resulteert dit in het permanente verlies van alle gegevens die aan het Gmail-account zijn gekoppeld, inclusief e-mails, contacten, Google Drive-bestanden, foto’s en meer. Het is daarom van cruciaal belang dat getroffen gebruikers stappen ondernemen om te voorkomen dat hun account wordt verwijderd als ze deze gegevens willen behouden.

Hoe voorkom je dat je account wordt verwijderd?

Gebruikers van wie het account het risico loopt te worden verwijderd, kunnen verschillende acties ondernemen om dit te voorkomen:

  • Log regelmatig in op hun Gmail-account : zelfs als u uw account niet actief gebruikt, raden wij u aan om er minstens één keer per jaar op in te loggen om de levensduur ervan te garanderen.
  • Ontvangen meldingen activeren: als u een meldingsbericht van Google ontvangt, is het absoluut noodzakelijk om de gegeven instructies te volgen om te voorkomen dat uw account wordt verwijderd.
  • Overweeg de mogelijkheid om meerdere Gmail-accounts samen te voegen: als u meerdere accounts heeft en u sommige daarvan niet meer gebruikt, kan het verstandig zijn om uw accounts samen te voegen om er maar één actief te houden.
  • Maak een back-up van uw gegevens: in alle gevallen is het raadzaam om regelmatig een back-up van uw gegevens te maken op externe media of een andere online opslagdienst, om deze niet kwijt te raken als uw account wordt verwijderd.
Google is van plan om inactieve Gmail-accounts vanaf 1 december 2023 te verwijderen

Gevolgen voor actieve gebruikers

Deze maatregelen hebben voornamelijk betrekking op rekeningen die als inactief worden beschouwd. Echter, actieve Gmail-gebruikers kunnen ook indirect worden getroffen.

Mogelijkheid om voorheen niet-beschikbare e-mailadressen te verkrijgen

Door het verwijderen van inactieve accounts kunnen sommige e-mailadressen opnieuw worden toegewezen aan nieuwe gebruikers die ze graag willen gebruiken. Hierdoor kunnen sommige mensen bijvoorbeeld een eenvoudiger adres krijgen of een adres dat beter bij hun naam past.

Optimalisatie van service en functionaliteiten

Door ruimte op hun servers vrij te maken, krijgt Google meer middelen om de kwaliteit van zijn services te verbeteren en nieuwe functies aan zijn actieve gebruikers aan te bieden. Deze maatregel zou dus een positieve impact kunnen hebben op de hele Gmail-gemeenschap.

Een maatregel in de continuïteit van het handelen van Google

Deze beslissing maakt deel uit van een meer mondiale aanpak onder leiding van Google, gericht op het optimaliseren van het gebruik van zijn diensten en tegelijkertijd het garanderen van de veiligheid van de persoonlijke gegevens van zijn gebruikers. De webgigant heeft soortgelijke systemen al voor andere producten en diensten geïmplementeerdzoals Google Foto’s en Google Drive, die de gratis opslagruimte beperken om gebruikers aan te moedigen hun inhoud beter te beheren.

Kortom, het verwijderen van inactieve Gmail-accounts is een logische operatie van Google, die tot doel heeft zijn bronnen te optimaliseren en tegelijkertijd de beveiliging van de gegevens van zijn gebruikers te versterken. Het is daarom essentieel dat de betrokkenen de nodige maatregelen nemen om de verwijdering van hun account en het onherstelbare verlies van de bijbehorende gegevens te voorkomen.

Startpagina » Blog » Google is van plan om inactieve Gmail-accounts vanaf 1 december 2023 te verwijderen