De nachtelijke gewoonte die je ervan weerhoudt af te vallen, zelfs als je gezond eet

Myla Aksentijevic

Heb je duizend en één diëten geprobeerd om een ​​paar kilo af te vallen, maar zonder resultaat? Eet je gezond en beweeg je, maar zonder bevredigend resultaat op de weegschaal? Wat als het probleem voortkomt uit een slechte nachtelijke gewoonte? In dit artikel zullen we u deze weinig bekende gewoonte onthullen die wel eens de sleutel zou kunnen zijn tot uw gewichtsverlies.

Stress en de schadelijke effecten ervan op ons gewicht

We leven in een samenleving die voortdurend bezig is met schermen en meldingen, wat tot hoge stressniveaus kan leiden. Deze stress heeft ook gevolgen voor ons gewicht. Wanneer ons lichaam aan stress wordt blootgesteld, komt er namelijk een hormoon vrij dat cortisol wordt genoemd. Cortisol bevordert echter de vetopslag, vooral in de maag.

’s Avonds, na een vermoeiende dag, is het belangrijk om te ontspannen om de opgebouwde stress los te laten. Dit vereist het opzetten van ontspannende routines ter voorbereiding op de slaap. Maar dit is precies waar velen van ons een grote fout maken.

Lees ook :   Kun je 's avonds een banaan eten om beter te slapen?

Televisie: een onvermoede vijand van uw gewichtsverlies

Veel mensen vallen voor de televisie in slaap, omdat ze denken dat dit hen helpt ontspannen. Maar afgezien van het geïdealiseerde beeld van ’s avonds cocoonen voor je favoriete serie, kan televisie kijken een van de nachtelijke gewoonten zijn die je ervan weerhouden om af te vallen.

Impact op de slaap

TV kijken voordat je naar bed gaat, verstoort feitelijk je slaapcyclus en de kwaliteit van je nacht. Blootstelling aan blauw licht van schermen vertraagt ​​de productie van melatonine, het slaaphormoon. Dit leidt over het algemeen tot een vermindering van de duur en kwaliteit van de rust, waardoor het nachtelijke herstel moeilijker wordt.

Als we moe zijn, scheidt ons lichaam meer ghreline af, ook wel het ‘hongerhormoon’ genoemd. Ghreline verhoogt onze eetlust en bevordert het verlangen naar tussendoortjes. Resultaat: zelfs als u gezond eet, kan uw gewichtsverlies worden beïnvloed door dit gevoel van overmatige honger.

De nachtelijke gewoonte die je ervan weerhoudt af te vallen, zelfs als je gezond eet
De nachtelijke gewoonte die je ervan weerhoudt af te vallen, zelfs als je gezond eet

Invloed op voedselkeuzes

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat eten voor een scherm ons eetgedrag verandert. Wanneer we helemaal opgaan in een televisieprogramma, hebben we de neiging minder aandacht te besteden aan de geconsumeerde hoeveelheden. Bovendien bevordert dit een te snel eettempo, waardoor onze hersenen het gevoel van verzadiging niet correct kunnen registreren.

Lees ook :   Kan de maan onze slaap echt beïnvloeden? Dit is wat de wetenschap onthult

Bovendien kan het kijken naar bepaalde voedingsadvertenties ervoor zorgen dat je trek krijgt in snacks, wat een negatieve invloed heeft op je gewichtsverlies. Dus zelfs als u denkt dat u een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt, kunt u beïnvloed worden door de tv-programma’s.

Tips om deze schadelijke gewoonte te stoppen

Om deze schadelijke gewoonte te doorbreken, volgen hier enkele ideeën:

  1. Beperk uw blootstelling aan beeldschermen in de avond. Probeer alle elektronische apparaten minstens een uur vóór uw geplande bedtijd uit te schakelen. Kies in plaats daarvan ontspannende activiteiten waarvoor geen blauw licht nodig is, zoals het lezen van een boek of het beoefenen van meditatie.
  2. Creëer een slaapruimte in uw slaapkamer. Installeer daar geen televisie of elektronische apparaten die uw nacht kunnen verstoren.
  3. Neem de tijd om weg te eten van uw schermen. Profiteer van dit moment om met uw familie of vrienden te kletsen, dit zal u helpen uw porties beter te beheren en overmatig tussendoortjes te voorkomen.

’s Avonds tv kijken kan het gewichtsverlies vertragen door uw slaap te verstoren en uw voedingskeuze te beïnvloeden. Dus waarom probeert u niet nieuwe, meer rustgevende nachtelijke routines die het niet alleen gemakkelijker voor u maken om in slaap te vallen, maar ook uw inspanningen om die extra kilo’s kwijt te raken?

Lees ook :   Kan de maan onze slaap echt beïnvloeden? Dit is wat de wetenschap onthult

Startpagina » Blog » De nachtelijke gewoonte die je ervan weerhoudt af te vallen, zelfs als je gezond eet