De geheimen van onze grootmoeders om koorts te bestrijden: 6 tijdloze tips om te ontdekken

Myla Aksentijevic

In het verleden wisten onze grootmoeders hoe ze met kleine alledaagse kwaaltjes om moesten gaan, vooral in geval van koorts. Ze gebruikten natuurlijke remedies en eenvoudige tips om dit symptoom, dat soms zorgwekkend kan zijn, snel te verlichten. Hier zijn enkele van deze traditionele methoden die vandaag de dag nog steeds effectief zijn.

Tip #1: Koel regelmatig af

Om koorts te verminderen is het noodzakelijk om het lichaam af te koelen en vooral de huid, die vochtig en koel moet zijn om een ​​betere verdamping van de warmte mogelijk te maken.. Onze voorouders gebruikten daarom vochtige doekjes die ze op het voorhoofd, de slapen of zelfs de polsen aanbrachten. Je kunt ook een lauwe douche nemen of een vernevelaar gebruiken om koud water over je gezicht te spuiten.

Het essentiële koudwaterkompres

Koudwaterkompres is een van de bekendste en meest gebruikte middelen om koorts te bestrijden. Om snel een kompres te maken, neemt u eenvoudigweg een schone doek, weekt u deze in koud water en legt u deze enkele minuten op het voorhoofd van de koortsige persoon. Herhaal dit zo vaak als nodig gedurende de dag.

Lees ook :   Elimineer braamstruiken effectief met natuurlijke oplossingen
De geheimen van onze grootmoeders om koorts te bestrijden: 6 tijdloze tips om te ontdekken
De geheimen van onze grootmoeders om koorts te bestrijden: 6 tijdloze tips om te ontdekken

Tip 2: Zorg voor voldoende rust

Rust is essentieel om het lichaam te laten herstellen en infecties te bestrijden die koorts kunnen veroorzaken. Onze grootmoeders wisten dit heel goed en benadrukten hoe belangrijk het is om in bed te blijven als ze ziek zijn.

Hoe slaap je goed bij koorts?

Om de slaapkwaliteit te verbeteren en een goed herstel te bevorderen, is het raadzaam om voor het slapengaan de slaapkamer te ventileren en een aangename temperatuur in de kamer te handhaven (niet te warm en niet te koud). Het is ook belangrijk om comfortabel beddengoed te kiezen dat is aangepast aan uw lichaamsvorm. Ten slotte kan het nuttig zijn om, om gemakkelijker in slaap te vallen, een boek te lezen of naar zachte muziek te luisteren voordat u uw ogen sluit.

Tip #3: Drink rustgevende kruidenthee

Onze voorouders bereidden kruidenthee met kalmerende en decongestivum eigenschappen om de symptomen van koorts te verlichten. Onder de meest gebruikte planten vinden we met name:

 • Kamille-infusie, die ontspannende en krampstillende eigenschappen heeft;
 • Zwarte vlierbessenkruidenthee, die helpt bij het zweten en zo gifstoffen elimineert;
 • Muntthee, die een gevoel van frisheid geeft en de spieren ontspant.
Lees ook :   4 onwaarschijnlijke maar effectieve tips om de snelheid van je wifi-verbinding te verhogen

Hoe maak je een effectieve kruidenthee?

Om de eigenschappen van planten optimaal te benutten, is het belangrijk om ze goed te infuseren. Hier zijn enkele tips voor het bereiden van heerlijke kruidenthee:

 1. Kook water in een pan of waterkoker;
 2. Doe de verse of gedroogde planten in een bakje (tel ongeveer 1 eetlepel plant per 25 cl water);
 3. Giet het kokende water over de planten en laat ze 5 tot 10 minuten trekken (langer als je gedroogde bloemen of bladeren gebruikt);
 4. Filter de kruidenthee met een fijne zeef voordat u deze consumeert.

Tip #4: Gebruik natte lakens

Deze voorouderlijke techniek bestaat uit het wikkelen van een koortsig persoon in een licht vochtige deken om de lichaamstemperatuur te helpen verlagen.. Het principe is simpel: de verdamping van het water op de lakens koelt de huid en daarmee de rest van het lichaam af.

Hoe deze methode implementeren?

Begin met een lauwe douche om uw huid te bevochtigen en wikkel uzelf vervolgens in een schoon, licht vochtig laken. Als u wilt, kunt u ook een ventilator of luchtkoeler bij het bed plaatsen om de circulatie van frisse lucht te bevorderen.

Tip #5: Drink veel water om gehydrateerd te blijven

Iemand met koorts is bijzonder gevoelig voor uitdroging, vooral vanwege het zware zweten dat doorgaans met deze aandoening gepaard gaat. Het is daarom essentieel om regelmatig en in voldoende hoeveelheden te drinken om het waterverlies te compenseren en zo het lichaam in staat te stellen koorts beter te beheersen.

Lees ook :   Verbeter je wifi-verbinding met aluminiumfolie en deze Geek-tip

Hoeveel water moet je drinken?

De aanbevolen waterinname varieert afhankelijk van het individu en zijn levensstijl, maar over het algemeen wordt geschat dat een volwassene dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter water moet consumeren (of zelfs meer in geval van extreme hitte, intensieve sport, enz.). In geval van koorts is het raadzaam deze inname te verhogen om aan de verhoogde behoeften van het lichaam te voldoen.

Tip #6: Eet voedsel dat licht verteerbaar is

Tijdens een periode van koorts moet ons lichaam zijn inspanningen richten op het bestrijden van de infectie die deze stijging van de lichaamstemperatuur veroorzaakt. Om te voorkomen dat onze spijsvertering onnodig wordt belast, kun je in deze periode het beste kiezen voor lichte, licht verteerbare maaltijden.

Welke voedingsmiddelen heeft uw voorkeur?

Onder de mogelijke menukeuzes kunnen we met name noemen:

 • Verse groentebouillons en soepen;
 • Compotes, smoothies of fruitpuree;
 • Kruidentheeën en kruidenthee die een extra bron van hydratatie vormen;
 • Zuivelproducten zoals yoghurt of gewone kwark zorgen voor een beetje eiwit.

Door deze tips, gebaseerd op de knowhow van onze grootmoeders, te volgen, is het dus mogelijk koorts effectief te bestrijden met respect voor uw lichaam. De combinatie van deze tips stelt ons in staat om onaangename symptomen snel te verlichten en de genezing te versnellen dankzij een beter beheer van deze koortstoestand door ons lichaam.

Startpagina » Blog » De geheimen van onze grootmoeders om koorts te bestrijden: 6 tijdloze tips om te ontdekken