27% van de bevolking heeft deze walgelijke en gevaarlijke gewoonte onderweg

Myla Aksentijevic

Bijna een derde van de bevolking neemt tijdens het autorijden een gewoonte aan die even verrassend als riskant is. Dit gedrag is niet alleen walgelijk, maar brengt ook de gezondheid van bestuurders en die van andere weggebruikers in gevaar. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe je de gevaren kunt beperken.

De gewoonte die zorgen baart

Volgens een recent onderzoek heeft 27% van de automobilisten er een gewoonte van gemaakt om regelmatig in hun auto te eten en te drinken.. Dit gaat echter verder dan simpele momenten van gezelligheid tijdens een uitstapje met vrienden of familie: hier gaat het om het consumeren van voedsel dat doorgaans in fastfoodwinkels wordt gekocht, rechtstreeks met de handen en zonder enige voorzorgsmaatregelen te nemen. De risico’s die door deze praktijk worden veroorzaakt, zijn talrijk: ze variëren van een simpele afleiding tijdens het rijden tot besmetting door bacteriën op het stuur en de dashboardbediening.

Afgeleid rijden

Allereerst moet worden benadrukt dat eten tijdens het rijden een belangrijke bron van afleiding voor de bestuurder is. Volgens verschillende onderzoeken die over dit onderwerp zijn uitgevoerd, verhoogt deze praktijk het risico op verkeersongevallen met bijna 39%. Waarvoor ? Simpelweg omdat de reactietijd van de chauffeur minder efficiënt is als hij bezig is met eten. Hij kan ook worden afgeleid door de geringste onverwachte gebeurtenis, zoals een gemorst drankje of een vallend stuk voedsel, ook al lijken deze gebeurtenissen triviaal.

27% van de bevolking heeft deze walgelijke en gevaarlijke gewoonte onderweg
27% van de bevolking heeft deze walgelijke en gevaarlijke gewoonte onderweg

Risico’s verbonden aan bacteriën

Vervolgens is het de moeite waard om het puur gezondheidsaspect van deze gewoonte te vermelden. We hebben allemaal de neiging om het regelmatige onderhoud van ons voertuig te verwaarlozen, wat de verspreiding bevordert van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor verschillende ziekten. Deze omvatten salmonella, coli en staphylococcus aureus, die bijzonder gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat de besloten omgeving van een auto-interieur het risico op besmetting door deze ziekteverwekkers vergroot. Een stuur kan dus tot negen keer meer ziektekiemen bevatten dan openbare toiletten! De simpele handeling van het aanraken van de autobediening zonder uw handen te wassen en vervolgens uw vingers in uw mond te steken, is voldoende om mogelijk besmet te raken.

Gevolgen voor de gezondheid

Slechte hygiëne tijdens het autorijden kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen bij de bestuurder en passagiers van de auto. Deze pathologieën variëren van eenvoudige gastro-enteritis tot ernstigere aandoeningen die tot ziekenhuisopname kunnen leiden.

Gastro-enteritis

Gastro-enteritis zijn darminfecties veroorzaakt door verschillende soorten bacteriën, virussen of parasieten. Ze manifesteren zich vooral als diarree, buikpijn, misselijkheid en braken. Gastro-enteritis kan worden opgelopen door het eten van voedsel dat besmet is met bacteriën, vooral aanwezig op het stuur en de bedieningselementen van het voertuig.

Listeriose

Listeriose is een infectie veroorzaakt door de bacterie Listeria monocytogenes. Het kan mensen treffen die besmet voedsel hebben gegeten, maar ook mensen die een besmet voorwerp hebben aangeraakt en vervolgens hun vingers in hun mond hebben gestopt. Listeriose veroorzaakt meestal griepachtige symptomen, zoals koorts, koude rillingen en spierpijn.

Enkele zeldzame gevallen van zelfs nog ernstigere ziekten

Sommige bacteriën kunnen zelfs betrokken zijn bij de verspreiding van andere ziekten, zoals het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). Dit houdt verband met de inname van de bacterie Escherichia coli 0157, die aanwezig zou kunnen zijn in de passagiersruimte van bepaalde slecht onderhouden auto’s. Bovendien hebben onderzoekers een mogelijk verband vastgesteld tussen autorijden en de verspreiding van bacteriën die verband houden met longontsteking en zelfs de ziekte van Alzheimer.

Hoe risico’s te voorkomen

Om de blootstelling aan bacteriën en andere ziekteverwekkers in de auto te beperken, kunnen een aantal goede praktijken worden ingevoerd:

  • Vermijd het hanteren van voedsel met uw handen direct achter het stuur, vooral als ze een tijdje niet zijn gewassen of nadat ze de bedieningselementen van de auto hebben aangeraakt. Kies in plaats daarvan voor speciale maaltijdpauzes, waarbij u uw handen goed kunt wassen voordat u gaat eten.
  • Maak de binnenkant regelmatig schoon van uw auto, inclusief het stuur, de deurgrepen, knoppen en vaak aangeraakte gebieden. Desinfectiedoekjes zijn bijzonder praktisch voor dit soort snelle en effectieve reiniging.
  • Zorg voor een goede hygiëne door een flesje hydroalcoholische gel in uw auto te bewaren, zodat u indien nodig uw handen snel en gemakkelijk kunt desinfecteren.

Door deze eenvoudige tips te volgen, is het daarom mogelijk om de risico’s die gepaard gaan met deze walgelijke en gevaarlijke gewoonte op de weg aanzienlijk te verminderen. Op deze manier kan elke bestuurder zijn gezondheid en die van zijn dierbaren beschermen, terwijl hij verantwoorder en veiliger gaat rijden.

Startpagina » Blog » 27% van de bevolking heeft deze walgelijke en gevaarlijke gewoonte onderweg